open-navfaktor-logo
search
Pritisak na Sud BiH
Salkić o izjavama Stevandića: Opasne najave koje ukazuju na daljnju radikalizaciju prilika u RS-u
Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a, reagujući na izjavu predsjednika NSRS-a Nenada Stevandića u kojoj je kazao da RS ima rješenja kojima mogu zabraniti Miloradu Dodiku da dolazi na sudske procese, istakao je da su ovo opasne najave koje ukazuju na daljnju radikalizaciju prilika u ovom entitetu i ugrožavanje funkcionisanja zasebne sudske vlasti u Bosni i Hercegovini, što će se odraziti na sveukupne sigurnosne prilike u državi.
26.10.2023. u 18:02
get url
text

- Danas je predsjednik NSRS-a najavio: "Nemojte misliti da mi u RS-u nemamo svoja rješenja i da mi nismo u mogućnosti da zabranimo Dodiku da dolazi na sudske procese, legalnim skupštinskim odlukama". Ovo je očiti dokaz namjera aktuelne vlasti u entitetu RS da izvrši pritisak, ostvari uticaj i uplitanje zakonodavnog dijela nižeg niovoa vlasti u rad Suda Bosne i Hercegovine. Opasne su ovo najave koje ukazuju na dalnu radikalizaciju prilika u ovom entitetu i ugrožavanje funkcionisanja zasebne sudske vlasti u Bosni i Hercegovini, što će se odraziti na sveukupne sugurnosne prilike u državi - naveo je Salkić.

Kazao je da su ovakve najave dokaz nepoštivanja Ustava Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma, te imaju za cilj stvaranja pritiska na Sud Bosne i Hercegovine u nedostatku argumenata i dokaza "radi uspješne odbrane voljenog im predsjednika".

- U tom cilju radi stvaranja opće klime nepovjerenja, zabrinutosti i straha kod građana ovih dana su održani skupovi vlasti i budžetskih korisnika u Trebinju, Zvorniku, a biće održani i u drugim gradovima, koji uznemiravaju građane i unose nemir među građanima. 

Najava mogućeg donošenja odluke NSRS-a da se predsjednik entiteta RS obavezuje da se ne pojavljuje pred Sudom Bosne i Hercegovine neće imati zakonsku snagu, ali predstavlja veoma ozbiljno kršenje Ustava i tako trebaju biti tretirani svi oni koji za nju glasaju, jer krše zakletvu koju su dali da će poštivati Ustav i zakone Bosne i Hercegovine i RS - naglasio je Salkić.

Dodao je da je "po Stevandiću takva odluka legalna, što je diskutabilno sa pozicije da je nezakonita i neustavna, jer je suprotna Ustavom i zakonom po kojem su svi građani jednaki bez obzira koju poziciju danas obnašaju u entitetu RS ili nekom drugom nivou vlasti".

- Sa druge strane neprihvatljivo je da se zakonodavna vlast na bilo kojem nivou miješa u rad sudske vlasti i time krši Ustav Bosne i Hercegovine i princip raspodjele vlasti na sudsku, zakonodavnu i izvršnu. Paradoks i presedan da je u ovom entitetu sve potčinjeno predsjedniku entiteta ne smije postati pravilo po kojem će sistem funkcionisati u cijeloj državi – rekao je Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.