open-navfaktor-logo
search
Zastupnik u NSRS
Salkić o nedolasku visokog predstavnika u Banja Luku: Situacija je veoma ozbiljna, Dodik ima doušnike u Schmidtovom okruženju
Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekao je da je odustajanje visokog predstavnika Christiana Schmidta od posjete Banjoj Luci direktna poruka Miloradu Dodiku da može nastaviti sa puzećim separatizmom i da neće biti bilo kakve strane intervencije.
12.09.2023. u 17:02
get url
text

VEZANI TEKST - Duraković: Sastanak sa Schmidtom je otkazan iz nekih razloga poznatih OHR-u

- Odustajanje od posjete Banjoj Luci visokog predstavnika, koji je mogao zatražiti asistenciju međunarodnih oružanih snaga u Bosni i Hercegovini da mu obezbijede sigurnost, direktna je poruka Miloradu Dodiku da može nastaviti sa puzećim separatizmom i da neće biti bilo kakve strane intervencije.

Ovo je najgora moguća stvar koja se mogla desiti visokom predstavniku, da najavi dolazak u jedan grad, a onda da odustane pod pritiskom lokalne vlasti od posjete.

Direktno je ovo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovog provođenja bez opstrukcija na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Sam visoki predstavnik je doprinio ovakvom stanju zbog propuštanja prilika da adekvatno djeluje u određenim trenucima.

Usuđujem se reći da Dodik ima doušnike u bliskom okruženju visokog predstavnika ili pak nekoga ko je u kontaktu sa ključnim informacijama i potezima visokog predstavnika i OHR-a, te se u skladu sa njima ponaša i poduzima korake.

Bit će ovo veliko ohrabrenje za ekstremno radikalno orijentisane separatiste da nastave svoj pohod ka pokušaju podjele BiH i ugrožavanju mira i stabilnosti sa nesagledivim posljedicama.

Pozivam sve one koji imaju mehanizme odlučivanja na različitim nivoima da imaju u vidu da u ovom etitetu živi više desetina hiljada Bošnjaka koji su diskriminirani, a čija je i sigurnost sve više ugrožena posljednjim napadima ekstremista.

VEZANI TEKST - Duraković čeka Schmidta u kabinetu u Banjoj Luci, Salkić htio razgovarati o položaju Bošnjaka, ali...

Naše pozivanje na djelovanje EUFOR-a i OHR-a nije naša naivnost već obaveza da ih podsjećamo na njihove obaveze, ali i propuste danas, da ne dozvole izdaju kakvu su počinili njihovi prethodnici kada su dozvolili počinjenje genocida nad Bošnjacima u "sigurnim zonama" UN-a vojsci i dijelovima policije bosanskih Srba.

Trenutak i situacija su veoma ozbiljni i oni zahtjevaju konsolidaciju probosanskih snaga, šta god da to značilo, jer je očito da oni koji danas vode procese u Bosni i Hercegovini su jednim dijelom naivni, ne vide procese ispravno zbog želje za vlašću, drugi guraju državu u podjelu i sukobe, a treći čekaju rasplet i svoju priliku za dio teritorije BiH – rekao je Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.