open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Salkić o provociranju Bošnjaka u RS-u: Sistem je zakazao, to podstiče ekstremiste na sijanje straha i mržnje
Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a rekao je danas, reagirajući na provociranje Bošnjaka u Vlasenici i pucanje iz vozila u pokretu pored bošnjačkih kuća u Potočarima, da je sistem zakazao, da su predstavnici međunarodne zajednice zakazali, namjerno ili ne sasvim svejedno, što motiviše i podstiče ekstremiste na sijanje straha i mržnje prema Bošnjacima.
08.01.2024. u 09:57
get url
text

- Bošnjaci su u bh. entitetu RS godinama pod snažnim pritiskom koji se manifestira od političkog vrha entitetskih vlasti do običnih seoskih kabadahija koji koriste razne prilike da pojačaju pritisak na Bošnjake.

Bošnjaci se vrijeđaju , ponižavaju i diskriminiraju na različite načine od negiranja identiteta do provokacija  kojima su redovito izloženi tokom pravoslavnih praznika i neustavnog obilježavanja Dana entiteta RS 9. januara. Kontinuirano širenje mržnje i netrpeljivosti prema Bošnjacima od predsjednika entiteta prihvaćeno je na terenu i posebno se manifestuje pod maskom obilježavanja pravoslavnih praznika. U ovaj projekat ciljano uklapa se i entitetska  policija koja, iako ima informacije o namjerama provokatora iste ne želi spriječiti već im, kako je bio slučaj u Srebrenici, obezbjeđuje policijsku pratnju - naveo je Salkić.

Dodao je kako oni koji bi sve ovo trebali i mogli spriječiti to ne žele, svjesno dajući podršku svojim nečinjenjem onima koji uznemiravaju Bošnjake na vjerskoj i nacionalnoj osnovi iznova ih podsjećajući na zločine koje su preživjeli u ovom entitetu.

- Bošnjaci su miroljubiv narod koji je kroz historiju platio cijenu svoje miroljubivosti i beskonačnom povjerenju u svoje komšije što su zločinci redovito koristili da im nanesu što veću bol i patnju čemu svjedoči i počinjeni genocid nad Bošnjacima.

Naš povratak na porušena ognjišta u okruženje sa ratnim zločincima na slobodi bez poduzimanja osvetničkih akcija ne bi se smio shvatati kao naša slabost već kao želja da sistem radi svoj posao i kazni počinioce zločina nad Bošnjacima.

Danas su upravo zločinci koji su nezasluženo na slobodi i oni koji su blago kažnjeni ključni motivatori mladih generacija da generiraju i šire mržnju prema Bošnjacima u ovom entitetu - naveo je Salkić.

Ističe kako je sistem zakazao, predstavnici međunarodne zajednice su zakazali, namjerno ili ne sasvim svejedno, što dodatno motiviše i podstiče ekstremiste na sijanje straha i mržnje prema Bošnjacima.

- Koliko god Bošnjaci bili miroljubiv narod, svakom trpljenju i strpljenju nekad dođe kraj kada čovjek više ne može da trpi nepravdu i poniženje i odluči se poduzeti određenu reakciju kada sistem zakaže. U ovom trenutko to je vrlo često napuštanje svojih netom obnovljenih ognjišta što i jeste konačan cilj onih koji šire mržnju i nestrpeljivost prema Bošnjacima. Ako se nastavi ovakav pritisak entitetske vlasti, od Srpske pravoslavne crkve stimulisanih i podržanih huligana, nedjelovanje institucija i međunarodne zajednice logično je očekivati reakciju odvažnih Bošnjaka koliko god bili miroljubivi – rekao je Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.