open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Salkić: Očajnički pokušaj da se promjenom imena Srebrenice pokuša sakriti istina osuđen na neuspjeh
AUTOR: Faktor
30.05.2024. u 21:05
get url
text
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Pokušaj da se promjenom imena Srebrenice sakrije istina unaprijed osuđen na neuspjeh, naveo je zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiz Salkić reagujući na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika koji je istakao da će pokrenuti procedure za promjenu naziva općine Srebrenica.
- Izvršenje genocida bilo je planirano i sistemski pripremano od političkog i vojnog rukovodstva pobunjenih bosanskih Srba. Genocid je izvršen nad Bošnjacima koji su se uslijed agresije i progona našli u "sigurnoj zoni" UN-a Srebrenica. Počinile su ga vojska i policija bosanskih Srba na širem reonu srednjeg Podrinja i to neće promijeniti nikakva priča o promjeni imena općine Srebrenica.
Da je genocid nad Bošnjacima stanovnicima "sigurne zone" UN-a Srebrenica počinjen  u širem reonu srednjeg Podrinja u istočnoj Bosni i Hercegovini svjedoče lokacije likvidacija, lokacije masovnih grobnica, jedinice vojske i policije koje su bile angažirane na počinjenju genocida - kaže Salkić.
Dalje dodaje kako je pored masovnih likvidacija bošnjačkih civila u Potočarima, koji su izvedeni iz kampa UN snaga i odvojeni od svojih porodica, provedene su i okrutne likvidaciju zarobljenih u zemljoradničkoj zadruzi u Kravici, općina Bratunac, masovna strijeljanja zarobljenih u naselju Nova Kasaba, općina Milići.
- Izvršena su planska i sistemska strijeljanja na lokacijama Pilica, Branjevo i drugim mjestima opštine Zvornik. Na teritoriji opština Vlasenica, Milići, Bratunac, Zvornik, Srebrenica i drugim mjestima otkrivene su masovne grobnice sa ubijenim Bošnjacima stanovnicima „sigurne zone“ UN Srebrenica.
Zarobljeni Bošnjaci iz "sigurne zone" UN-a Srebrenica držani su u logoru OŠ Vuk Karadžić u Bratuncu kojoj je promijenjeno ime u Branko Radičević radi skrivanja ove činjenice, ali i istine o logoru za Bošnjake Bratunca 1992. godine - navodi on.
U genocidu su ubijani Bošnjaci cijelog Podrinja, podsjeća on, koji su tokom agresije potisnuti iz zvorničke Kamenice, vlaseničke Cerske, bratunačkog Konjević Polja, Glogove, Pirića, Blječeve, Joševe i Jagodnje u "sigurnu zonu2 UN Srebrenica nad kojima su u julu 1995. godine vojska bosanskih Srba i dijelovi policije, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata pod političkom kontrolom Radovana Karadžića i vojnom komandom Ratka Mladića počinile genocid.
- Dodik je u pravu genocid nije bio samo nad Bošnjacima koji su živjeli prije agresije u Srebrenici, već nad Bošnjacima iz više općina Podrinja koji su spas potražili u Srebrenici koja je proglašena "sigurnom zonom" UN-a.
Zbog toga je potrebno cijelo područje na kojem je izvršen genocid i iz kojeg potiču žrtve genocida tretirati kao područje počinjenja genocida koje će se memorijalizirati na adekvatan način, te stvoriti pretpostavke za institucionalnu reintegraciju ovog područja i vraćanje nasilno oduzetih statusnih prava Bošnjacima u ovom području.
Očajnički pokušaj da se promjenom imena Srebrenice pokuša sakriti istina unaprijed je osuđen na neuspjeh, od onih kojima su ratni zločinci heroji koji negiraju genocid nije ništa bolje ni očekivati – rekao je Salkić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.