open-navfaktor-logo
search
Podrška Fondaciji
Salkić: Politika Alije Izetbegovića omogućila nam je svima da svijetom putujemo podignute glave
Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić danas je posjetio Fondaciju "Alija Izetbegović" u Sarajevu, pri čemu je iskazao punu podršku aktivnostima Fondacije, te ih je pozvao i podržao u namjeri da rade sa mladim ljudima širom Bosne i Hercegovine.
17.06.2021. u 16:28
get url
text

- Danas se u BiH nedovoljno afirmišu pozitivne vrijednosti politike koju je vodio Alija Izetbegović i kompletno političko i vojno rukovodstvo Republike BiH. Jedna od tih vrijednosti je da je uprkos agresiji na našu zemlju od naših istočnih komšija i zapadnih susjeda, te unutrašnjom pobunom njihovih sunarodnjaka protiv Vlade Republike BiH potpisan Dejtonski mirovni sporazum po kojem BiH nastavlja svoj pravni i teritorijalni kontinuitet kao članica UN-a na bazi prijema u UN 22. maja 1992. godine - rekao je Salkić.

Dodao je da je važno istaći da uprkos teškim zločinima nad građanima Republike BiH i genocidom nad bosanskim muslimanima Bošnjacima, političko i vojno rukovodstvo Republike BiH nije posegnulo za osvetom i činjenjem teških organiziranih ratnih zločina.

- Dokaz tome su rezolucije Savjeta bezbjednosti i presude međunarodnih sudova u Hagu. Presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju vojno i političko rukovodstvo pobunjenih bosanskih Srba i Hrvata presuđeno je za udruženi zločinački poduhvat i teške ratne zločine. Političko i vojno rukovodstvo bosanskih Srba, te kolektivno vojska i dijelovi policije osuđeni su za počinjeni genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima - istakao je Salkić.

Dodao je da je Hrvatska presuđena da je učestvovala u međunarodnom oružanom sukobu u Republici BiH, a Srbija je presuđena da nije spriječila genocid i kaznila počinioce genocida nad muslimanima Bošnjacima u BiH.

- Savjet bezbjednosti tokom 1992. godine i kasnije u više navrata pozivao je tadašnju Jugoslaviju da prekine oružanu agresiju na Republiku BiH. Ove dokazane i presuđene činjenice najbolje oslikavaju politiku Alije Izetbegovića kao predsjednika Predsjedništva Republike BiH i vrhovnog komandanta Armije Republike BiH. Ovakva politika omogućila je svima nama da danas putujemo cijelim svijetom podignute glave i čista obraza bez straha i sramote da kažemo ko smo i šta smo - istakao je Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.