open-navfaktor-logo
search
Burne reakcije
Salkić Schmidtu: Nisu jednaki oni koji su se okupljali 9. januara i 1. marta 1992, kao što nisu jednaki ni danas
Burne reakcije u javnosti izazvala je sinoćnja izjava visokog predstavnika Christiana Schmidta. Govoreći o obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske Schmidt je uporedio 9. januar sa 1. martom. 
26.01.2023. u 12:34
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidt ne vidi razliku između 9. januara i 1. marta: Majke Srebrenice mu pojasnile

- Obećavam da imamo čitav niz ideja koje želimo provesti pa ćemo vidjeti kako će se to dalje razvijati.Ubijeđen sam da će sljedeći 9. januar izgledati drugačije. Nije bitno da li je to 9. januar ili 1. mart. Mora se razgovarati. Mora se dati prilika ljudima iz RS-a da urade nešto. Ako se ta prilika ne iskoristi, onda ćemo razgovarati - naveo je Schmidt.

Majke Srebrenice su mu poručile da je "jako bitno, jer velika je razlika između 1.marta i 9.januara, prije svega civilizacijska". 

Oglasio se i zastupnik SDA u Narodnoj skupštini RS-a Ramiz Salkić. 

- Gospodine Schmidt, nisu jednaki oni koji su se okupljali 9. januara i 1. marta '92., kao što nisu jednaki oni koji se danas okupljaju 9. januara i 1. marta. Jedino je ostao jednak pristup predstavnika međunarodne zajednice da smo svi isti i da se kao nešto trebamo dogovoriti. Po vama trebamo zaboraviti šta su bili ciljevi 9. januara, a šta 1. marta, presude za UZP i genocid, odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o 9. januaru i 1. martu… - poručio je Salkić. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.