open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik RS-a
Salkić: Separatistička politika Milorada Dodika će biti pobijeđena
Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić izjavio je danas u Novom Pazaru da jasne poruke međunarodne zajednice i patriota Bosne i Hercegovine pokazuju da će separatistička politika Milorada Dodika biti pobijeđena i da on mora poštovati Ustav BiH.  
20.02.2020. u 15:00
get url
text

-On mora biti svjestan da entitet Republika Srpska postoji samo ako postoji Dejtonski mirovni sporazum. Ako nema Dejtonskog sporazuma stupa na scenu Republika Bosna i Hercegovina kao država koja je priznata u maju 1992. godine. Oni toga moraju biti potpuno svjesni, institucije se moraju poštovati - rekao je Salkić i naglasio da se u budućnosti moraju ukinuti asimetrična rješenja u sistemu odlučivanja i donošenju odluka između entiteta, kako u Federaciji tako u Republici Srpskoj.

Kako je istakao, da danas postoji takav način donošenja odluka u entitetu Republika Srpska ne bi bilo apelacija pred Ustavnim sudom BiH zato što takvi zakoni ne bi bili usvojeni na nivou entiteta Republika Srpska.

Salkić je nakon susreta s predsjendikom SDA Sandžaka Sulejmanom Ugljaninom poručio da javnost treba da zna da "ta politika nije samo iz glave Milorada Dodika". 

-Jasno je da on ima podršku u predsjedniku Srbije koji samo deklarativno govori o poštivanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine, ali da se tu ne radi o suštini. Pokušaj je zamjene teza da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, a ne da je potpisinica zato što je tim potpisom posvjedočila umiješanost Srbije u rat u Bosni i Hercegovini, je pokušaj zapravo da oni skinu tu odgovornost sa sebe - istakao je Salkić.

On je podvukao da "oni provode završnu fazu činjenja genocida koja se u nauci definiše da se ona provodi negiranjem genocida, sudskih presuda, veličanjem zločinaca".

Nakon današnjih susreta sa zvaničnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i SDA Sandžaka Salkić je ocjenio da sigurno postoji prostor i potreba da država Srbija omogući veći stepen prava i sloboda Bošnjacima u Sandžaku.

-Oni treba da razmišljaju na način da ono što traže za srpski narod u regionu budu spremni i svjesni dati drugim narodima ovdje u Srbiji. Samo na takav način možemo postići potpunu ravnotežu i samo na takav način možemo učiniti da smo podjednako zadovoljni ili nezadovoljni na ovom prostoru i ovom regionu - poručio je Salkić.

Ramiz Salkić boravi u posjetu Sandžaku u povodu obilježavanja 21. februara - Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.