open-navfaktor-logo
search
U Veljacima i Srebrenici
Salkić: Srbija je ključni remetilački faktor na Balkanu, "srpski svet" se implementira u RS-u
U organizaciji Koordinacionog odbora temeljnih boračkih organizacija Armije Republike Bosne i Hercegovine danas je upriličena tradicionalna posjeta branilaca Bosne i Hercegovine memorijalnim centrima Veljaci i Srebrenica-Potočari.
03.09.2021. u 14:25
get url
text

Najprije je upriličena posjeta Memorijalnom centru Veljaci, gdje su ukopane žrtve iz Bratunca koje su ubijene tokom etničkog čišćenja 1992. godine. Najmlađa žrtva koja je ukopana u ovom mezarju je Emir Suljić, koji je imao samo dva dana kada je ubijen, dok je najstarija žrtva Zahida Suljagić koja je imala 110 godina kada je ubijena.

Potom, delegacija je posjetila i Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, gdje su ukopane žrtve genocida nad Bošnjacima iz 1995. godine.

Posjeti je prisustvovao i potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, koji je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odao počast nevino ubijenim žrtvama agresije.

U svom obraćanju Salkić je istakao da je Srbija ključni remetilački faktor na Balkanu, te da njene oživljene teritorijalne pretenzije prema susjednim zemljama ugrožavaju mir i stabilnost.

- Srbija je ključni remetilački faktor na Balkanu. Njene oživljene teritorijalne pretenzije prema susjednim zemljama ugrožavaju mir i stabilnost. Separatistička politika koja se provodi od strane Milorada Dodika osmišljena je u najvišim crkvenim, intelektualnim i političkim krugovima u Srbiji. Njihov cilj je prikazati Bosnu i Hercegovinu, kroz različite opstrukcije i blokade, kao nemoguću i besmislenu zemlju. Ovo je identična politika onoj iz devedesetih, ali sa drugim pristupom u javnosti. Danas se govori o miru, ali su ciljevi ratni i osvajački baš kao i devedesetih.

Srbija kao zemlja koja je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu presuđena da nije spriječila genocid nad Bošnjacima i kaznila počinioce genocida danas je izvorište negiranja genocida i sigurno utočište osuđenim i osumnjičenim ratnim zločincima. To pokazuje kakva je bila, kakva je danas orijentacija Srbije i šta možemo očekivati u budućnosti.

"Srpski svet", kao terminološka zamjena za "Veliku Srbiju", danas se implementira u ovom entitetu. Zajednički nastavni planovi i programi, Dan srpske zastave, zakon o ćirilici i jeziku srpskog naroda, iskazan interes da se zajedno obilježava Dan bh. entiteta RS i Srbije očiti su primjeri mirnodopske agresije, ugrožavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine, mira i stabilnosti. Građani Bosne i Hercegovine trebaju biti svjesni toga u situaciji kada je funkcioniranje države ugroženo od strane separatista i njihovih inostranih mentora - poručio je Salkić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.