open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Salkić: Uspostavom Vijeća naroda RS-a sa trenutnim kapacitetom izigrana je odluka Ustavnog suda BiH
17.06.2020. u 10:53
get url
text

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS-a, izjavio je da Bošnjaci i Hrvati na bazi trenutnog kapaciteta Vijeća naroda RS-a, nemaju mogućnost da zaštite svoje interese u ovom dijelu Bosne i Hercegovine,

Reagujući na izjavu Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je jučer izjavio da bi „trebalo učiniti sve da Vijeće naroda RS bude ukinuto", Salkić je naveo da je uspostavom Vijeća naroda RS sa trenutnim kapacitetom, izigrana odluka Ustavnog suda BiH U-5/98 o konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini iz 2000. godine na cijeloj teritoriji države, od strane tadašnjeg visokog prestavnika Wolfganga Petricha i tzv. "Alijanse za promjene".

Istakao je da je krajnje vrijeme da se ovakvo stanje promijeni i da se izjednače nadležnosti Vijeća naroda RS-a i Doma naroda FBiH, ali i da se izjednače nadležnosti predsjednika i potpredsjednika u oba entiteta. Naveo je da se ovo stanje može mijenjati na način da se od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine traže ocjena usklađenosti entitetskog Ustava sa Ustavom Bosne i Hercegovine, u kontekstu provođenja odluke U-5/98 o konstitutivnosti naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.