open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik RS-a
Salkić: Zašto Dodik gura priču o Dejtonu, a opozicija strahuje od njegovog raspakivanja
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović komentirajući nedavne izjave Milorada Dodika o tome da "Dejtonski sporazum više ne postoji i da je potreban novi politički dogovor", izjavio je da su takve tvrdnje opasne i pokazuju da se neko želi igrati krize do narednog oktobra kada su izbori.
30.08.2021. u 12:31
get url
text

Istakao je da ima osjećaj da Dodik želi imati snažnu političku temu koja će dominirati kako bi se odmaknuli od onoga što čini život u ovoj zemlji boljim.

- Zato smo i odlučili da danas razgovaramo kao lideri i pošaljemo snažnu poruku iz Banje Luke kao odgovor, očigledno neko želi da se igra sa političkom vatrom u ovoj zemlji i krizu želi da drži što duže na sceni - zaključio je Borenović.

Sastanak će biti u sjedištu SDS-a, a prisustvovat će predsjednik ove stranke Mirko Šarović te predsjednici PDP-a i DNS-a Branislav Borenović i Nenad Nešić.

VEZANI TEKST - Sutra sastanak lidera opozicije u RS-u, razgovarat će se o Dodikovim izjavama

- Od sastanka opozicije ne očekujem ništa posebno u smislu novog pristupa i pravljenja otklona od politike Milorada Dodika u temeljnim principima funkcioniranja i razvoja države Bosne i Hercegovine. Njihov strah od raspakivanja Dejtona je logičan i racionalan. Sve ono što je entitet dobio u Dejtonu, s ciljem okončanja rata, danas bi sigurno u novim razgovorima bilo upitno. Danas se vidi koliko su entiteti kočnica razvoju države i njenom priključenju prije svega EU i NATO-u - kaže za Faktor potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić. 

Ističe da je zloupotreba entitetskog glasanja s ciljem blokade države jasna.

- Dodatno ovaj entitet je prostor sa jasnom sistemskom diskriminacijom svih onih koji nisu bosanski Srbi. Imamo presude Međunarodnog suda pravde u Hagu da su Vojska RS-a i dijelovi policije RS-a počinili genocid, a Srbija odgovorna što nije spriječila genocid i kaznila počinioce, imamo pravosnažne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju političkom i vojnom rukovodstvu RS-a da su krivi za genocid, udruženi zločinački poduhvat i druge teške ratne zločine. Uprkos ovim presudama imamo entitetsku vlast i opoziciju koja afirmiše negiranje počinjenog, dokazanog i presuđenog genocida, odlikuje i veliča ratne zločince. Potpuno je jasno da u nekim eventualno novim pregovorima civilizirani svijet ne bi mogao prihvatiti trenutno stanje kako ga je prihvatio u Dejtonu - pojašnjava Salkić. 

Nepostojanje katarze unutar političkog rukovodstva bosanskih Srba u ovom entitetu, naglašava naš sagovornik, velika je opasnost po mir i stabilnost, ali i budućnost ovog entiteta.

- Svih ovih činjenica opozicija je potpuno svjesna i zbog toga ovakav pristup. Naravno, svjestan je toga i Milorad Dodik, ali njemu je trebala neka nova tema za javnost nakon što je došao u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine uprkos ranijim izjavama. Naravno, iza ove inicijative kriju se i neke druge skrivene zle namjere, a jedna od njih je udaljavanje Bosne i Hercegovine od prijatelja sa zapada. Dodiku je ključni problem funkcioniranje pravne države, ljudska prava i slobode, borba protiv korupcije, što su neki od temeljnih principa koje zagovaraju naši prijatelji sa zapada - zaključuje Salkić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.