open-navfaktor-logo
search
Tribina u Mostaru
Salkić: Zločinačke ideologije nisu poražene, one su tu i čekaju novu priliku
Tribina pod nazivom "Prešućeni zločini ustanika: Od Čavkarice do Koraja", održana je večeras u Centru za kulturu Mostar u povodu obilježavanja 80 godina od zločina nad Bošnjacima istočne Hercegovine na jami Čavkarici, u augustu 1941. godine.  
28.08.2021. u 21:01
get url
text

Takozvani "ustanici" su u augustu 1941. godine u jamu Čavkaricu duboku nekoliko stotina metara u hercegovačkom kršu, nedaleko od Bileće, bacili više stotina Bošnjaka, mahom žena i djece. Znaju se imena 468 ubijenih i bačenih u Čavkaricu, ali se osnovano vjeruje da je broj znatno veći. Za mnoge niko nije mogao dati podatke, jer su cijele porodice ubijene.

Večerašnjoj tribini je prisustvovao i potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Ramiz Salkić, koji je istakao da je  Čavkarica  jedan od mnogobrojnih primjera masovnog i sistematskog ubistva Bošnjaka u BiH i bivšoj Jugoslaviji tokom Drugog svjetskog rata.

Sudbina Bošnjaka istočne Hercegovine

- Da smo nakon Drugog svjetskog rata imali slobodu govoriti, pisati i dokumentirati genocid nad našim narodom vrlo vjerovatno ne bi nam se ponovio tokom agresije na Republiku BiH od 1992. do 1995. godine - kazao je Salkić.

Čavkarica je, dodao je, jedan od mnogobrojnih primjera masovnog i sistematskog ubistva Bošnjaka u BiH i bivšoj Jugoslaviji tokom Drugog svjetskog rata o kojima se šutjelo. Tadašnji sistem i nepostojanje spremnosti i slobode da se govori o zločinima spriječilo je da se rasvijetli sudbina Bošnjaka istočne Hercegovine koji su bačeni u jamu Čavkaricu.

Zbog toga, rekao je, cijenimo i iskoristimo današnju slobodu da govorimo, pišemo i dokumentujemo sve zločine nad Bošnjacima koji su počinjeni u prošlosti. To je jedan od načina da donekle spriječimo buduće zločine nad našim narodom

- Živimo u vremenu organiziranog i sistematskog negiranja počinjenog, dokazanog i presuđenog genocida. U vremenu veličanja  presuđenih ratnih zločinaca za genocid i udružene zločinačke poduhvate. Slobodno možemo govoriti o provođenju završne faze genocida, koja obuhvata veličanje ratnih zločinaca, poricanje, minimiziranje zločina, vrijeđanje, ponižavanje i diskriminaciju žrtava - istakao je Salkić.

Prekinuti spiralu zločina

Ovakvo ponašanje, ustvrdio je, pokazuje da zločinačke ideologije nisu poražene već da su tu oko nas i da samo čekaju novu priliku, te, kako je istakao, mi im tu priliku nikada više ne smijemo pružiti.

Salkić je poručio da ova i buduće generacije Bošnjaka  imaju obavezu prekinuti spiralu zločina nad našim narodom koji se ponavlja u kontinuitetu kroz historiju, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika entiteta RS-a Ramiza Salkića.

Tribina, čiji je gost bio Avdo Huseinović, održana je u organizaciji Koordinacije bošnjačkih udruženja Mostara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.