open-navfaktor-logo
search
Kreditna linija
Salković: Vlada BPK nastoji osigurati subvenciju privrednicima
Povoljna kreditna linija za finansiranje privrede i obrta u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde uspostavljena 2017. godine, pokazala se kao jedna od dobrih mjera pomoći privrednom razvoju na ovom području.
15.03.2022. u 15:54
get url
text
Haris Salković

U kantonalnom ministarstvu privrede podsjećaju da je zahvaljujući poslovnoj saradnji Vlade BPK i BBI banke, privrednicima i obrtnicima na raspolaganje ponuđena povoljna kreditna linija od 18,9 miliona KM uz subvencioniranje dijela profitne marže, gdje je za subvencije Vlada BPK izdvojila oko 380.000 KM.

Resorni ministar Haris Salković naglašava da su sredstva za subvenciju već utrošena zbog velikog interesovanja te naglašava da je ministarstvo privrede pokrenulo aktivnosti na osiguranju novih sredstava, kako bi se nastavio ovakav vid podrške privrednicima i obrtnicima.

- U rekordnom vremenu sredstva za subvencije su rezervisana jer su se privrednici javili u velikom broju. Sada smo došli u situaciju da ima slobodnih sredstava kod banke po pitanju plasmana ali nemamo sredstava za subvencioniranje kamate.

Kontaktirali smo ministarstvo privrede Kantona Sarajevo koje je izdvojilo veći dio sredstava za nas u prethodnom periodu u ove svrhe i zamolilli smo ih da se sastanemo i sagledamo mogućnosti za nastavak saradnje kako u privredi tako i poljoprivredi na čemu smo zajedno i ranije radili - kazao je Salković.

U ministarstvu se nadaju da će uz pomoć drugih nivoa vlasti osigurati sredstva za subvenciju jer se pojavio određen broj novih zahtjeva privrednika i obrtnika koji su zainteresovani za ovu kreditnu liniju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.