open-navfaktor-logo
search
Uoči dženaze
Salla za šehide i poziv živima ef. Peštalića: Život u Srebrenici mora biti nacionalni interes Bošnjaka
U džamijama širom Bosne i Hercegovine proučena je salla žrtvama genocida, pa tako i u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici. Dženaza će sutra u Potočarima biti klanjana za 30 žrtava genocida. 
10.07.2023. u 13:43
get url
text

Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Srebrenici, govorio je za Faktor o životu i povratku u Srebrenicu. 

Kako kaže, nakon genocida i rata, ne da se krenulo od nule "nego je prvo trebalo doći i na tu nulu". 

- Mnoge su se majke vratile ovdje misleći da će tako prije naći kosti svojih ubijenih sinova. Neke su mislile da su oni još među živima, ali negdje zarobljeni, pa će ih iz Srebrenice lakše naći - objašnjava Peštalić. 

Velika volja i snaga je bila potrebna da se Bošnjaci počnu vraćati u ovoj grad nakon genocida, što je samo po sebi fenomen. 

Život u Srebrenici treba biti nacionalni interes Bošnjaka, a strategiju da se radi u skladu s tim trebaju donijeti kantoni i Vlada Federacije, odnosno oni koje u tome ne može blokirati velikosrpska politika, objašnjava nam Peštalić. 

Kaže kako je moguće izgraditi život i dobre standarde u ovom gradu uprkos svemu, pa "naša djeca neće imati potrebu da idu" u zemlje zapadne Evrope. 

Cijelu izjavu ef. Peštalića pogledajte u videu ispod. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.