open-navfaktor-logo
search
Glasgow
Samit lidera: Johnson i Guterres dočekali Komšića, pogledajte kako je izgledao susret
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić učestvuje zajedno sa drugim šefovima država na Svjetskom samitu lidera COP26, koji se danas i sutra održava u Glasgowu.
01.11.2021. u 13:09
get url
text

Srdačnu dobrodošlicu Komšiću su poželjeli britanski premijer Boris Johnson i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres.

Ovaj samit u organizaciji Ujedinjenih nacija prilika je da se intenziviraju razgovori o klimatskim promjenama i neophodnim mjerama za njihovo suzbijanje.

Otprilike 140 lidera prisustvovat će 26. konferenciji stranaka Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama (COP26), koja će se održati od 31. oktobra do 12. novembra. COP26 smatra se posljednjom šansom da se spriječi klimatska kriza s kojom se čovječanstvo suočava i od vlada se očekuje znatno više akcije na tom polju.

 

Komšić će u Glasgowu održati niz bilateralnih sastanaka. Također, prisustvovat će svečanoj večeri svjetskih lidera, na kojoj će biti i premijer Johnson, predsjednik SAD-a Joseph Biden, princ William, i brojni drugi svjetski lideri. Komšićevo obraćanje svjetskim liderima planirano je za sutra ujutro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.