open-navfaktor-logo
search
Dubai, Europol, Gačanin...
Samo je Sky granica: Mediji ga prozivaju za veze sa narkokartelom, Konaković sutra odgovara na presici
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković najavio je za sutra konferenciju za medije, a na temu, kako je najavljeno iz Ministarstva, "lažnih i diskreditirajućih navoda koji su se pojavili, a kao takvi dovode u vezu ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića sa kriminalnim radnjama i grupacijama".
14.02.2024. u 17:11
get url
text

VEZANI TEKST - Konaković uvlači Ministarstvo i državu BiH u lične obračune s medijima i u sudske procese članovima narkokartela

Kako je najavljeno, konferencija će se održati u atriju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine sa početkom u 11 sati.

Ova press-konferencija je najavljena nakon što su mediji jučer objavili izvještaj sa ročišta o ekstradiciji Mirze Gačanina u Nizozemskoj i nakon što je danas portal Istraga objavio tekst, u kojem se, između ostalog, navodi da se ministar Konaković u martu 2021. godine u Dubaiju susreo sa osuđenim vođom međunarodnog narkokartela "Tito i Dino" Edinom Gačaninom.  

Portal Istraga poziva se na "neklasificiranu" shemu koju je, kako se navodi u tekstu, EUROPOL dostavio sigurnosnim agencijama u BiH.

VEZANI TEKST - Strahuje za život: Zašto je advokat Mirze Gačanina pred nizozemskim sudom spominjao Elmedina Konakovića

Shema je navodno sačinjana na osnovu dešifrovanih komunikacija iz Sky aplikacije Edina Gačanina Tita i njegovog tjelohranitelja Dženisa Kadrića, koji je nedavno uhapšen u Sarajevu. 

Istraga navodi i da je u posjedu prepiski iz Sky aplikacije na osnovu koje je shema sačinjena, a koja, kako se tvrdi u tekstu, dokazuju na koji je način i preko koga ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković tog marta 2021. godine putovao u Dubai, te najavljuje da će te prepiske uskoro i objaviti.

Gačanin i Kadrić, između ostalog, u međusobnim komunikacijama navodno razgovaraju kako je "nužno da osnuju stranku" jer ne mogu sarađivati sa SDA i njenim liderom Bakirom Izetbegovićem.

VEZANI TEKST - Zašto je jučer Dodik pred Sudom BiH spominjao Tita, Dubai i kome je poslao poruku?

Nakon toga se u komunikaciji navodno spominje ime Elmedina Konakovića, a potom EUROPOL registrira njegov odlazak u Dubai. 

Cijeli tekst Istrage možete pročitati ovdje, a kako i šta će Konaković odgovoriti na ove prozivke, saznat ćemo sutra na konferenciji za medije u 11 sati. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.