open-navfaktor-logo
search
Postignut dogovor
Samo još Forto da potpiše: Komunalcima u Sarajevu plate će se povećati za 100 i 80 maraka
Vlada Kantona Sarajevo i Sindikat radnika komunalne privrede, uz posredstvom Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS, postigli su dogovor o potpisivanju novog kolektivnog ugovora kojim je predviđeno povećanje plaća radnicima kantonalnih javnih komunalnih preduzeća, prvi put nakon 15 godina, saopćio je Press KS.
31.12.2021. u 12:37
get url
text

Kako je rekao ministar komunalne privrede i infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, konačan tekst kolektivnog ugovora je dogovoren i spreman za potpisivanje.

- Ugovor bi premijer KS Edin Forto trebao potpisati iduće sedmice. Vlada KS je saglasna da se plaće radnicima komunalnih preduzeća povećaju na način da će radnici koji imaju plaću do 1.000 KM dobiti povećanje od 100 KM, dok će se radnicima koji imaju primanja više od 1.000 KM plaća povećati za 80 KM - objasnio je ministar Hadžiahmetović.

Naglasio je kako je ovo prva Vlada koja je nakon 15 godina povećala cijenu rada u komunalnim preduzećima.

- Izrazili smo empatiju prema onim radnicima sa najnižim plaćama, pa će shodno tome procentualno upravo oni imati veće povećanje - dodao je ministar Hadžiahmetović, te svim radnicima komunalne privrede zaželio sve najbolje u novoj 2022. godini, dodaje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.