open-navfaktor-logo
search
Izmjene zakona u RS-u
Samoubistvo mladića u Laktašima iniciralo novo krivično djelo: Do 10 godina zatvora za neovlaštene snimke
Razlog za uvođenje novog krivičnog djela u entitetu Republika Srpska (RS) - neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka je samoubistvo Mladena Dulića (22) iz Laktaša u oktobru prošle godine.
03.03.2023. u 14:24
get url
text

Vlada RS-a je u Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS-a navela da je cilj zaštititi ljudsko dostojanstvo, čast i ugled koji su garantovani entitetskim Ustavom.

- Kao razlog donošenja navodi se i tragičan događaj samoubistva mladića zbog objavljivanja snimka i ismijavanja na društvenim mrežama, koji se dogodio u oktobru 2022. godine, zbog čega se utvrdila potreba za propisivanjem novog krivičnog djela neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka sa kvalifikovanim oblikom ukoliko dođe do smrtne posljedice - stoji u obrazloženju nacrta zakona.

VEZANI TEKST - Ubio se mladić iz Laktaša kojeg su ismijavali jer je tražio posao

Dulić je počinio samoubistvo krajem oktobra 2022. godine nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak na kojem ga radnici na jednoj benzinskoj pumpi ismijavaju tokom prijave za posao.

Policija iz Laktaša je 9. novembra 2022. godine Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka dostavila izvještaj protiv Veljka T. i Dražena K. radnika na spomenutoj benzinskoj pumpi, a koji se sumnjiče za krivično djelo neovlašteno fotografisanje.

U zakonu se navodi: "Ko objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, video-zapis, film ili fonogram ličnog karaktera, bez pristanka lica koje je spis sastavilo ili na koga se spis odnosi, odnosno bez pristanka lica koje je prikazano na portretu, fotografiji, video-zapisu ili filmu ili čiji je glas snimljen na fonogramu ili bez pristanka drugog lica čiji se pristanak po zakonu traži, a takvo objavljivanje ili prikazivanje je imalo ili moglo da ima štetne posljedice po lični život tog lica, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine".

Ako je djelo učinjeno prema članu porodice ili porodične zajednice ili prema nekom drugom licu u namjeri nanošenja štete ugledu, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine.

Ukoliko je usljed djela teže narušeno zdravlje lica čiji je spis, portret ili snimak objavljen, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do pet godina.

- Ako je dovelo do smrtne posljedice, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do deset godina - stoji u nacrtu zakona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.