open-navfaktor-logo
search
Privatno udruženje HNS
Šampion licemjerstva: Čović obori zakone ključne za kandidatski status BiH, a onda...
Hrvatski narodni sabor snažno podupire jučerašnje zaključke Evropskog vijeća koji su izmjenu Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH istaknuli ključnim iskorakom za napredak Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji. Godinama ističemo kako je provedba reformi u jednoj višenacionalnoj državi ključni zadatak kojim se garantuju kolektivna i pojedinačna prava u skladu s Ustavom BiH, saopćeno je iz ove nevladinog privatnog udruženja na čijem je čelu Dragan Čović. 
24.06.2022. u 12:19
get url
text

VEZANI TEKST - SNSD i HDZ protiv: Dom naroda odbio dva zakona ključna za kandidatski status BiH

- Jučerašnje zasjedanje i usvojeni zaključci Evropskog vijeća potvrdili su ono što Hrvatski narodni sabor drži kao temeljni okvir bilo kakvog evropskog iskoraka prema statusu kandidata. Takvo što bi konsolidiralo međunacionalne odnose i vratilo prijeko potrebnu stabilnost.

Ovakav stav Evropskog vijeća je jasan i nedvosmislen – bez usvajanja zakonskih regulativa koje onemogućavaju diskriminacije i nametanja političkih predstavnika, uz izuzetno bitna i tri reformska zakona: Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Zakon o sprečavanju sukoba interesa te Zakona o javnim nabavkama, Bosna i Hercegovina ne može očekivati bilo kakav iskorak prema EU, a status kandidata je prvi sljedeći stepen tog iskoraka.

Nakon Strateškog kompasa, zaključaka s Kongresa EPP-a i jučerašnje deklaracije, potvrdno sa zaključcima Evropskog vijeća, još jednom je iznova potvrđeno kako je Bosna i Hercegovina zemlja tri konstitutivna naroda i ostalih. Jasna je to poruka onima koji žele degradirati ustavni poredak i politički sustav Dejtonskog mirovnog sporazuma i produbljuju nastavak destabilizacije u BiH - poručuju iz HNS-a. 

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbio je na sjednici 16. maja zakone koji su ključni za evropski put naše države zahvaljujući glasovima delegata iz SNSD-a i HDZ-a BiH.

Radi se o zakonima o VSTV-u i sprječavanju sukoba interesa, koja Čović licemjerno spominje u današnjem saopćenju, ističući koliko su oni važni za našu zemlju. Treći zakon o javnim nabavkama skinut je na istoj sjednici s dnevnog reda jer svoje mišljenje o njemu nije dala Komisija za finansije i budžet Doma naroda, čija sjednica nije održana zbog nedolaska delegata Marine Pandeš (HDZBiH), Denisa Bećirovića (SDPBiH) i Nikole Špirića (SNSD).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.