open-navfaktor-logo
search
Tražilo Ministarstvo
Sanski Most ukinuo neradnu nedjelju za trgovce, šta će biti s ostalim
Općinsko vijeće Općine Sanski Most stavilo je van snage svoju raniju odluku kojom je trgovinama bio zabranjen rad nedjeljom, potvrdila je Nada Elijaš, predsjedavajuća Općinskog vijeća Sanskog Mosta.
29.05.2023. u 21:44
get url
text

Odluka kojom je uvedena neradna nedjelja u trgovinama i kioscima donesena je prije dvije godine.

Sada je ukinuta jer je takav zahtjev, prema obrazloženju kojeg je objavio vijećnik Jasmin Mujačić negodujući, uputilo Federalno ministarstvo trgovine uz napomenu da lokalna zajednica nema pravo zabraniti rad trgovinama nedjeljom ili nekim drugim danom jer to nije u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini i načelom da se trgovina obavlja slobodno i pod jednakim uvjetima.

Općina se pozvala i na rezultate anketiranja trgovačkih firmi.

Ovakav zahtjev za preispitivanje odluke je Federalno ministarstvo trgovine uputilo Općini Sanski Most u septembru 2021. godine. Na pitanje zašto su se sada odlučili postupiti po tome, Elijaš je odgovorila da je ranije bila druga predsjedavajuća Općinskog vijeća. Kazala je i da ima trgovaca koji su tražili da rade taj dan.

Odluku o neradnoj nedjelji posljednjih godina donijele su vlasti Mostara, Čapljine, Livna, Kiseljaka, što su pozdravili zaposleni u trgovini i ugostiteljskoj djelatnosti.

Mladen Mišurić-Ramljak, načelnik Općine Kiseljak, kazao je da oni nisu dobili sličan zahtjev Federalnog ministarstva trgovine, ali i da ostaju pri svojoj odluci.

- Imamo nadležnost. Mi smo odluku donijeli u skladu sa Zakonom o principima lokalne samouprave koji je proizašao iz Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i kao takav je lex specialis, iznad drugih. I pitam da li ijedno ministarstvo radi nedjeljom. Ne rade ni radnim danima kada bi trebali – istakao je Mišurić-Ramljak.

Naglasio je da su zaposleni u trgovinama jako zadovoljni zbog neradne nedjelje, te da nemaju nikakvih problema ni s velikim ni s malim trgovinama kada je u pitanju poštivanje neradne nedjelje, izuzev što se "dvije-tri male trgovine bahate, ali je to stvar inspekcije".

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, kazala je da je i ona upravo dobila informaciju o poništenju odluke u Sanskom Mostu i da se planira obratiti Općinskom vijeću i načelniku Farisu Hasanbegoviću.

VEZANI TEKST - Oštra reakcija Sindikata: Poslodavci bi da se radi 365 dana u godini, 24 sata dnevno

Istakla je da Ministarstvo trgovine FBiH u ranijem sazivu nije imalo sluha za potrebe i probleme radnika, a da su s novim uspostavili dobru saradnju pa se nadaju da će novim zakonom o unutrašnjoj trgovini riješiti ovo pitanje tako da radnici i njihovi slobodni dani za vrijeme praznika i nedjeljom više ne budu stvar dobre volje općinskih vlasti.

- A radnici treba da se organizuju i traže od svojih načelnika da rade i u njihovom interesu kako je to slučaj u dosta drugih općina – dodala je Beširović.

Federalnom ministarstvu trgovine smo uputili pitanja da li su i drugim lokalnim zajednicama upućeni zahtjevi za preispitivanje odluka o neradnoj nedjelji, kojim, zašto, te kakav je njihov stav po pitanju brojnih inicjativa da ovo bude zakonski riješeno. Odgovore čekamo.

Izjavu načelnika Sanskog Mosta nismo uspjeli dobiti, kao ni prvih ljudi Mostara, Livna i Čapljine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.