open-navfaktor-logo
search
Nastavak sjednice
Sarajevo bi danas trebalo dobiti gradonačelnicu
Nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva zakazan je za danas. Gradsko vijeće trebalo bi okončati izbor gradonačelnika i njegovih zamjenika.
08.04.2021. u 08:32
get url
text

Nakon bezuspješnog pokušaja da izaberu Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva, novi prijedlog SDP-a je Benjamina Karić.

Kandidati za zamjenike gradonačelnika su Haris Bašić (NiP) i Anja Margetić (Naša stranka).

Konstituirajuća sjednica je počela 26. marta, ali je prekinuta jer nije bilo kvoruma, a nakon što Jasmin Ademović (NiP) ni samostalni vijećnik Srđan Srdić nisu imali dovoljan broj glasova da bi bili izabrani za predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Dva dana kasnije sjednica je nastavljena. Tada je Ademović izabran za predsjedavajućeg vijeća, a Bogić Bogićević za gradonačelnika. Potom je sjednica prekinuta. No Bogićević nije prihvatio imenovanje imajući u vidu da je dva dana ranije izvijestio da odustaje od kandidature. Uslijedilo je to pošto se pri izboru za predsjedavajućeg vijeća pokazalo da Narod i pravda, SDP i Naša stranka ipak nisu imali većinu, za koju su danima unazad tvrdili da imaju.

SDP BiH je prije tri dana izašao u javnost s informacijom da će njihov novi kandidat za gradonačelnika, odnosno gradonačelnicu Sarajeva biti Benjamina Karić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.