open-navfaktor-logo
search
Urbanistički plan KS
Sarajevo će se tramvajskim šinama širiti prema Rajlovcu
Na press konferenciji premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka, ministra komunalne privrede, infrastrukture prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojana Bošnjaka i direktora Zavoda za planiranje razvoja KS Faruka Muharemovića predstavljen je Nacrt urbanističkog plana KS, na kojoj je obećano da će se napraviti infrastrukturni preporod KS, a Sarajevo će se širiti prema Rajlovcu, gdje se planira graditi nova tramvajska pruga.
12.02.2024. u 15:35
get url
text
Nihad Uk
Nihad Uk

{$galerijaFotografija}

Kantonalni premijer Nihad Uk je izjavio da će grad ovim planom postati 15-minutni grad, što bi trebalo značiti da će građani sve svoje potrebe moći ostvariti pješačenjem do 15 minuta. To znači da bi u blizini trebali imati vrtić, školu, zdravstvenu ustanovu i svu ostalu javnu infrastrukturu koja im je potrebna za svakodnevni život.

- Obuhvaćeni su stari i novi projekti. Među potpuno novim projektima planirana je izgradnja tramvajske pruge od Stupa, preko Azića i Rajlovca, do budućeg gradskog parka Sastavci. Riječ je o prostoru na sastavu rijeka Bosne, Željeznice i Zujevine. Ovaj tramvajski krak bi u potpunosti bio na trasi 13. transverzale. Spomenuti prostor kod Rajlovca zahvaljujući tramvajskom prijevozu postat će novi centar Kantona Sarajevo. Planirana je i izgradnja tramvajske pruge do Dobrinje i Šipa. Međutim, tramvajska pruga do Dobrinje neće biti na trasi 11. transverzale, kako je to ranije planirano, već na trasi 10. transverzale. Do ove promjene je došlo jer bi gradnja na trasi 11. transverzale bila mnogo skuplja. Planirano je da tramvajska pruga do Šipa bude na trasi Prve transverzale – pojasnio je Faruk Muharemović, direktor Zavoda za planiranje razvoja KS.

Muharemović je naveo da se Nacrtom urbanističkog plana tretira i pitanje vjetrokoridora, tj. utjecaja visokih građevina na kvalitet zraka.

Kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak je naveo da je bilo protivnika novog urbanističkog plana i da treba mnogo hrabrosti da se realizira ovaj projekat.

- Ako skupština usvoji Nacrt urbanističkog plana, slijedi dvomjesečna javna rasprava o ovom planu i moguće su izmjene. Nakon javne rasprave, potrebno je da Vlada Kantona Sarajevo utvrdi prijedlog urbanističkog plana kojeg treba usvojiti i kantonalna skupština kako bi stupio na snagu – kazao je Bošnjak.

Na spekulacije o rušenju KSC Skenderija i izgradnji zgrada na ovom mjestu, na press konferenciji je istaknuto "da Skenderija ostaje na svom mjestu i niko je neće dirati"!

0J4A1439.JPG
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.