open-navfaktor-logo
search
Problemi sa vandalima
Sarajevo: Grafitima uništavaju i historijske spomenike, GRAS-u išarali devet tramvaja
Nacionalni spomenici, ali i druga javna dobra u glavnom gradu Bosne i Hercegovine su već duže vrijeme na meti vandala koji različitim grafitima uništavaju zajedničku imovinu.
17.11.2021. u 08:26
get url
text

Tako su prije nekoliko dana na Latinskoj ćupriji s obje strane mosta ispisani grafiti. Iz Prve PU - PS Stari Grad potvrđeno je da su počionici uhapšeni i privedeni na ispitivanje, te se provodi redovni postupak.

Općina Stari Grad stupila je u kontakt i sa Gradskom upravom Grada Sarajevo, nadležnom za ova pitanja, gdje je potvrđeno da su po hitnom postupku angažovali firmu za čišćenje i uklanjanje grafita sa Latinske ćuprije.

- Zajedničkim djelovanjem lokalne samouprave i organa reda, koordinacijom i prisutnošću na terenu, spriječit ćemo uništavanje naše kulturne baštine, nacionalnih spomenika, ali i druge oblike kršenja zakonskih propisa – poručili su iz Općine Stari Grad.

Odlukom o prekršajima protiv javnog reda i mira Općine Stari Grad Sarajevo, ispisivanje grafita definisano je kao prekršaj za kojim je predviđena novčana kazna. Onaj ko piše grafite na fasadama i ulazima zgrada, javnim prijevoznim sredstvima, spomenicima, potpornim zidovima, reklamnim panoima i slično može biti sankcionisan novčanom kaznom u iznosu od 150 do 450 KM.

Sa ovim problemom bori se i Kantonalno javno preduzeće GRAS.

- Naša imovina posljednjih mjeseci je često na meti vandala, koji koriste svaku priliku da unište tramvaje i ostala sredstva javnog prijevoza. Posljednji incident u nizu desio se prije desetak dana kada je uništeno nekoliko tramvaja prilikom zastoja tramvajskog saobraćaja zbog pucanja šine na Dolac Malti. U posljednje vrijeme nam je uništeno ukupno devet tramvaja i svi slučajevi su prijavljeni policiji. Nadam se da će kazne za počinioce biti rigorozne i da će one biti poruka drugima da ne rade iste prekršaje – rekao je za Faktor Senad Mujagić, direktor GRAS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.