open-navfaktor-logo
search
Ulice su pune
Sarajevo: Na svakom koraku se osjeti bajramska atmosfera, šta kažu kazandžija i slastičar
Top sa Žute tabije u Sarajevu večeras će puknuti posljednji put ove godine i označiti kraj mjeseca ramazana.
20.04.2023. u 17:16
get url
text

Vjernici islamske vjeroispovijesti sutra dočekuju Ramazanski bajram, a danas su mnogi iskoristili lijepo vrijeme za posljednje pripreme za veliki vjerski praznik. Sarajevske ulice su pune, kupuju se cvijeće i nova svečana odjeća.

- Osjeti se bajramska atmosfera. Kada sam bio dječak Bajrami su bili interesantniji zbog bajram-banke koje smo dobijali od svojih roditelja, tetki, dajidža i ostale rodbine i prijatelja - kaže kazandžija Ismet Huseinović.

{$galerijaFotografija}

Hatidža Čolaković svakodnevno svojim odjevnim kombinacijama oduševljava Sarajlije. I za Bajram ona je pripremila posebnu garderobu, a dan prije uživala je u šetnji starim dijelom grada.

- Meni su Bajrami uvijek isti nakon što je nestalo mojih roditelja i poslije kada mi je nestalo muža. Sada se mnogo intenzivnije pripremamo nego prije. Za Bajram nema šta nema. Tufahije pravim svake sedmice. Dolma ova, dolma ona, pečenje... Naravno pita, neka ima zvrkića i begova čorba - kaže za Faktor Hatidža Čolaković.

Bajram je teško zamisliti bez raznih vrsta bosanskih kolača.

- Sarajlije najviše uzimaju klasični orah. Pokušavamo da im ponudimo baklavu sa pistacijama, da dođe do promjene - kaže Tarik Šečunović.

Sarajevo pred Ramazanski Bajram, 20.04.2023.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.