open-navfaktor-logo
search
Svečano
Sarajevo: Potpisivanjem ugovora ozvaničen početak radova na izgradnji univerzitetske biblioteke
Svečanim potpisivanjem ugovora danas je ozvaničen početak radova na izgradnji univerzitetske biblioteke u Sarajevu koja je finansirana sredstvim granta Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije.
20.03.2023. u 13:39
get url
text

Potpisnici ugovora su Univerzitet u Sarajevu i konzorcij Al-Fahd Company Trading Industry and Contracting i ANS Drive d.o.o. Sarajevo, kao izabrani izvođač na projektu izgradnje i opremanja Univerzitetske biblioteke.

Uime Univerziteta u Sarajevu Ugovor su potpisali rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj i prorektor za finansije Tarik Zaimović, a ispred izvođača radova glavni izvršni direktor za izgradnju u firmi Al Fahd Company Waseem Abdullah Al Abaiki i generalni menadžer firme ANS Drive Asmir Dževlan.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj istakao je da je projekat izgradnje i opremanja univerzitetske biblioteke Univerziteta u Sarajevu, zahvaljujući grantu Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, najveća poslijeratna investicija u univerzitetsku infrastrukturu čijom će realizacijom Univerzitet u Sarajevu postati vlasnikom najljepšeg bibliotečkog zdanja na Balkanu, koje će, osim svog nesumnjivog društvenog i kulturnog značaja, biti upamćeno i kao simbolično obilježje prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije.

- U posljednjih nekoliko godina, Univerzitet u Sarajevu je prošao kroz proces pravne integracije, što je uvjetovalo da prostorna integracija i optimizacija, te izgradnja zajedničkih sadržaja, postane jedan od najvažnijih strateških ciljeva - istakao je.

Škrijelj je istakao da taj proces prostorne integracije simbolički počinje izgradnjom univerzitetske biblioteke, kao simbola vizije bolje budućnosti i posvećenosti izgradnji održivog i modernog univerzitetskog kampusa po uzoru na slične u razvijenim zemljama.

- Poseban cilj izgradnje biblioteke je da se oživi funkcija postojećih biblioteka i centralizira postojeća bibliotečka grada, što bi doprinijelo povećanju kvalitete obrazovanja, razmjene podataka, usponu istraživačke djelatnosti i slično - istakao je.

Pojasnio je da se nova biblioteka gradi iz granta Kraljevine Saudijske Arabije, putem Saudijskog Fonda za razvoj, na parceli uz ulicu Roberta C. Frasure u skladu sa postojećim regulacionim planom.

- Plan je da da se biblioteka izgradi u naredne dvije godine, a vrijednost projekta je iznos ugovora za izvođenje građevinskih radova: 20.800.000 dolara - istakao je.   

Tvorac idejnog projekta Adnan Pašić kazao je da savremene univerzitetske biblioteke podrazumijevaju, osim opsluživanja studenata i nastavnika i istraživača, objekte koji su na usluzi izazivačkoj zajednici regiona.

Zgrada biblioteke ima bruto građevinsku površinu od 15.000 m2 sa tri sprata iznad i dva ispod zemlje. Ulazna partija uz šest otvorenih galerija čitaonica, i pripadajuće podzemne etaže, čini sedam programskih i prostornih elemenata Univerzitetske biblioteke.

Programski i prostorni elementi su preneseni na krovnu konstrukciju koja se sastoji od sedam piramidalnih krovova sa sedam kružnih svjetlarnika, koji su geometrijski organizovani unutar kvadratne osnove objekta.

Posjetioci biblioteke se tako pozivaju za simboličko putovanje kroz učenje i posvećenosti znanju, koje vodi do prosvjetljenja simboliziranog u nebeskom svijetlu - simboličnom putu koji vodi do samospoznaje kroz sedam nebeskih svodova.

Svečanosti potpisivanja prisustvovali su domaći i međunarodni zvaničnici i zvaničnice, predstavnici i predstavnice tijela Univerziteta u Sarajevu, i ostali gosti i gošće Univerziteta u Sarajevu koji su dali svoj doprinos u pripremi i razvoju ovog najvećeg poslijeratnog kapitalnog projekta na Univerzitetu u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.