open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Sarajevo: Proglašena prirodna nesreća u MZ Nahorevo i Pionirska dolina, Općina će sanirati štetu nakon poplave
Održana je danas hitna vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite Općine Centar Sarajevo a povodom poplava i bujica koje su jučer u popodnevnim satima pogodile područja mjesnih zajednica Nahorevo i Pionirska dolina prilikom čega je nastala značajna materijalna šteta na objektima i imovini stanovnika navedenih mjesnih područja.
25.05.2023. u 10:30
get url
text

Nakon razmatranja i procjene trenutne situacije, na prijedlog Štaba Civilne zaštite Općine Centar, načelnik Općine Centar Srđan Mandić, koji je ujedno i komandant Štaba, donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće – poplava na području mjesnih zajednica Nahorevo i Pionirska dolina.

Proceduru procjene nastalih šteta provodit će Komisija za procjenu šteta Općine Centar. Stanovnici pogođenih područja u narednom periodu će biti obaviješteni o podnošenju zahtjeva za procjenu nastalih šteta kako bi se izdvojila adekvatna finansijska sredstva iz općinskog budžeta za sanaciju.

- U ovim trenucima najvažnije je da zaštitimo ljudske živote i njihovu imovinu i saniramo nastalu štetu. Nadamo se da će se stanje na terenu stabilizirati u što skorije vrijeme. Općina će učiniti sve da pomogne unesrećenom stanovništvu. Niste sami - poručio je načelnik Mandić, saopćila je Općina.

Na hitnoj sjednici formiran je Stručni tim koji će obići sve kritične lokacije i područja sa ciljem utvrđivanja trenutnog stanja i poduzimanja adekvatnih hitnih mjera u skladu sa novonastalom situacijom, a radi sprečavanja ponovnog izlijevanja vodotoka Koševskog potoka. Stručni tim će također obići i sva klizišta na području općine Centar radi snimanja stanja i poduzimanja adekvatnih mjera.

Imajući u vidu da se u narednom periodu očekuju nestabilne vremenske prilike sa padavinama Služba za civilnu zaštitu Općine Centar Sarajevo je stavila u stanje pripravnosti sve štabove civilne zaštite kao i sve službe zaštite i spašavanja da prate stanje na terenu i po potrebi hitno reaguju.

Jučer je jako nevrijeme uzrokovalo veliku materijalnu štetu na području mjesnih zajednica Nahorevo i Pionirska dolina, srećom bez posljedica za život i zdravlje ljudi. 

Odmah po prijemu poziva ekipe Civilne zaštite Općine Centar, pripadnici vatrogasnog društva Bjelave i KJKP Rad izašli su na teren i radili na raščišćavanju puta. Akcija otklanjanja nastale štete nastavljena je i danas, saopćila je Općina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.