open-navfaktor-logo
search
Zvučni semafori
Sarajevo: Vandali uništili aparate za sigurno kretanje slijepih i slabovidnih osoba
U Bosni i Hercegovini infrastruktura niti jednog grada nije prilagođena osobama sa bilo kojim invaliditetom. 
23.08.2022. u 08:00
get url
text
uništeni zvučni seafori, aparati sa zvučnom signalizacijom za slijepe i slabovidne osobe
uništeni zvučni seafori, aparati sa zvučnom signalizacijom za slijepe i slabovidne osobe

Unazad gotovo deset godina u Kantonu Sarajevo, općine i ministarstva u želji da slijepim i slabovidim osobama olakšaju kretanje gradom, postepeno su postavljali taktilne staze i zvučnu signalizaciju, ali se ni jedna općina još ne može pohvaliti da je tu ideju realizovala u potpunosti.

Osim činjenice da prilagođavanje infrastrukture osobama sa invaliditetom ide sporo, nesavjesni građani su uništili postavljenu zvučnu signalizaciju na većini raskrsnica u Kantonu Sarajevo.

Iz Udruženja slijepih KS ističu da zvučna signalizacija, odnosno zvučni semafori imaju višestruku ulogu.

- Sam zvuk usmjerava slijepu osobu da se orjentiše i dođe na pješački prijelaz. Ako postoje taktilne vodilice, to je još bolje. Odgovarajući zvuk semafora daje slijepoj osobi znak da može preći ulicu, tj. da je za pješake zeleno svjetlo. Zvuk semafora na suprotnoj strani, gdje slijepa osoba treba da dođe, usmjerava slijepu osobu kako bi se kretala prema prijelazu da ne bi otišla lijevo ili desno na kolovozu. To je posebno važno na kolovozima koji imaju više traka ili kretanje vozila u oba pravca – kazao nam je Fikret Zuko, direktor Udruženja slijepih KS.

Dakle, ukoliko na raskrsnici ne postoji zvučni semafor, slijepe osobe se moraju snalaziti na različite načine kako bi prešle ulicu te je njihovo prelaženje na takvim raskrsnicama veoma opasno.

Iz Udruženja ističu da se zvučna signalizacija na semaforima često kvari, ali da ih i nesavjesni građani uništavaju.

- Udruženje pokušava putem sredstava javnog informisanja da objasni građanima koliko su ovi semafori značajni za slijepe osobe, i da se prema njima savjesno odnose, te da ih ne uništavaju. Ministarstvo saobraćaja je svjesno postojeće situacije i vjerovatno će planirati dodatna sredstva za njihovu popravku i održavanje – kazao je Zuko.

Poslali smo upit Ministarstvu saobraćaja KS te smo pokušali stupiti u kontakt sa ministrom Adnanom Štetom, kako bismo saznali da li će se u skorije vrijeme popravljati ili minjenati aparati sa zvučnom signalizacijom, no odgovor nismo dobili do momenta objavljivanja teksta.

Međutim, kako saznajemo od direktora Udruženja slijepih KS, u toku je realizacija projekta postavljanja zvučnih semafora i taktilnih vodilica u općini Novo Sarajevo kojeg realizuju ova općina i Ministarstvo saobraćaja KS.

- Realizacija sličnog projekta očekuje se i u općini Novi Grad. Također, očekujemo da će Ministarstvo saobraćaja postaviti zvučni semafor u ulici Alipašina, na raskrsnici prema bolnici, kod bivše američke ambasade. Ministar Šteta je obećao da će se postaviti taktilne vodilice od raskrsnice kod Doma sindikata, do Kantona, te da će povezati taktilnim vodilicama prijelaz kod Alipašine džamije prema Higijeskom zavodu. Ovo povezivanje bi bilo veoma važno, naročito ako se uzme u obzir da će se uskoro realizovati novi projekt kojim će se urediti područje od Higijenskog zavoda do Trga djece Sarajeva, u kome su planirane i taktilne vodilice – za Faktor je rekao Fikret Zuko te dodao da bi bilo dobro da sve općine počnu rješavati ove probleme, naročito općine Centar i Stari Grad kuda se kreće puno građana Sarajeva pa i slijepih osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.