open-navfaktor-logo
search
Legendarni Pimpek
Sarajevo: Vijećnica osvijetljena u čast Davorina Popovića
Sarajevska Vijećnica večeras je osvijetljena likom Davorina Popovića, a povodom 20. godišnjice od smrti legendarnog pjevača.
18.06.2021. u 21:56
get url
text

Legendarni pjevač Indexa Davorin Popović Pimpek preminuo je na današnji dan 2001. godine, a sahranjen je 20. juna na sarajevskom groblju Bare u Aleji velikana.

- Davorin Popović, Davor, Dača, Pimpek. Jedan od rodonačelnika sarajevske škole pop-muzike. Jedan od talentovanih košarkaša... Otišao je na svoje vječno putovanje na današnji dan prije dvije decenije. Uvijek se vraćao svome Sarajevu, svojim Sarajkama i Sarajlijama. Zato, hvala mu na svemu, dobroti, prijateljstvu i muzici neponovljive ljepote - navedeno je na Facebook stranici Grada Sarajeva.

Rođen je 23. septembra 1946. godine u Sarajevu. U užem krugu familije i prijatelja od milja su ga zvali i Dačo, a nadimak Pimpek dobio je još u djetinjstvu zbog male izrasline kraj lijevog uha. Nadimak Pimpek za Davorina Popovića zalijepio se kako to već nadimci znaju.

Bio je student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, a u mladosti se bavio rukometom i košarkom. U košarci je bio jedan od najtalentovanijih bekova u to doba u Sarajevu. Bio je kapiten KK Mlade Bosne (kasnije KK Željezničar), te kao standardni prvotimac odigrao je više od 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine.

Muzičku karijeru počeo je u grupi Lutalice, a Indexima se pridružio krajem 1964. godine i do kraja ostaje njen zaštitni znak. Sa Indexima ostavlja neizbrisiv trag u muzičkoj historiji Sarajeva, Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije. I kao solista, opet uz podršku Indexa, objavljuje tri albuma. Godine 1975. objavljuje album "Svaka je ljubav ista (osim one prave)", 1984. godine "S tobom dijelim sve", dok album istog naziva, ali sa drugim pjesmama izlazi 1995. godine.

Osamdesetih godina 20. vijeka često nastupa sa Mostarskim kišama, vokalnom grupom koju je vodio pjesnik Mišo Marić. Sjajno izvodi pjesmu "Žute dunje" za soundtrack filma "Kuduz", a jednom je nastupio i na Eurosongu, 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom "21. vijek" te zauzeo 19. mjesto. Prije toga Davorin je za Eurosong konkurirao 1967. s Indexima, te kao solist 1993. na prvom samostalnom bh. izboru za Pjesmu Evrope.

Davorin Popović je zajedno sa Indexima dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima, kao i estradne nagrade Jugoslavije.

U Sarajevu je bio omiljen kao malo ko. Njegov veliki prijatelj pokojni Kemal Monteno svojevremeno je ispričao jednu anegdotu koja ocrtava dijelić pjevačevevog karaktera: "Negdje u ratnim godinama, kad se u emigraciji 'širila istina o Bosni', zaglavili mi nakon nekog festivala. Ostalo se, popilo se, ujutro nikakvi u onim hotelskim sobama, kad čujem Davora koji stoji pred ogledalom i govori: 'Slušaj, pjevač, da ti ja nešto kažem. Ne može ovo 'vako, ti si ozbiljan čovjek, da zaglavljuješ do nekih doba. Vidi ti očiju! Imaš li ti ikakvog karaktera?' Tu shvatim da Davorin ruži samog sebe i ne suspregnem smijeh. On me čuje i kaže: 'Šta se ti smiješ, ti da si pametan, i ti bi ovako utjeco na sebe'."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.