open-navfaktor-logo
search
Nacionalni praznik
Sarajevo: Vijećnica večeras u bojama zastave Austrije
Reprezentativni objekat Vijećnice u Sarajevu osvijetljen je večeras od 19 sati u bojama zastave Austrije povodom Nacionalnog praznika te zemlje, 26. oktobra. Ovakva ilimunacija će trajati do 22 sata, prema zvaničnoj najavi iz austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini.
26.10.2021. u 20:31
get url
text

Povodom Nacionalnog praznika, danas se video porukom na bosanskom jeziku obratila austrijska ambasadorica u BiH Ulrike Hartmann napominjući da je epidemija COVID-a 19 uzrok što ona to čini virtuelno i što ni ovog puta neće biti prazničnog prijema u Ambasadi. Manjim dijelom je govorila i na njemačkom jeziku.

Austrijankama i Austrijancima, kao i svim prijateljima njihove zemlje, Hartmann je kazala da u ovako izazovnoj situaciji na međunarodnom planu, Austrija ne misli samo na sebe već pokazuje solidarnost "prvenstveno s našim prijateljima na zapadnom Balkanu, a posebno s Bosnom i Hercegovinom".

- Posebno nam je važna politička budućnost Bosne i Hercegovine kao snažnog partnera u Evropskoj uniji - rekla je između ostalog tokom dužeg obraćanja.

Zahvalila je svim koleginicama i kolegama za stalnu i kontinuiranu saradnju te nazdravila u čast nacionalnog praznika njene zemlje.

Uporedo s njenom pozdravnom riječju, u video-materijalu su članovi "Kuće dobrih tonova" Srebrenica izveli "Due Pupille" od W.A. Mozarta.

Povodom austrijskog Nacionalnog praznika, sedam dana u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru će biti prikazivani prizori iz Austrije na LED ekranima.

Aktivnosti povodom tog datuma realizira austrijska ambasada u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.