open-navfaktor-logo
search
Amfiteatar Kovači
Sarajevska filharmonija: Za Fatimu, najmlađu žrtvu genocida, rodila se u noći kada je i ubijena
Povodom obilježavanja 25. godišnjice od genocida u Srebrenici, večeras je u amfiteatru Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu, Sarajevska filharmonija u saradnji sa JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo održala multimedijalni koncert. 
09.07.2020. u 22:12
get url
text

Premijerno je izvedena simfonijska poema za Srebrenicu "Fatima“ za sopran i orkestar, kompozitora Edina Dine Zonića, na stihove Edina Krehića.

Uz orkestar Sarajevske filharmonije, koji je predvodila maestra Samra Gulamović, kao solista nastupila je sopranistica Adema Pljevljak-Krehić. 

{$galerijaFotografija}

Fatima je najmlađa žrtva genocida u Srebrenici. Rodila se u noći kad je i ubijena, a ime je dobila tek nakon što su je identifikovali 2012. godine.

Srebrenicu i njene žrtve ne smijemo nikada zaboraviti i ovo je jedan od načina da i kroz muziku ostanu da žive vječno u našoj historiji koristeći snagu te muzike koja ne poznaje granice, opominjući i podsjećajući koliko su važni mir i jedinstvo u cijelom svijetu.

Program je sadržavao i čitanje poezije posvećene ratu i stradanjima u Srebrenici i Bosni i Hercegovini dva velika svjetska književnika nobelovca, Česlava Miloša i Josifa Brodskog uz učešće glumaca Gordane Boban, Dženite imamović-Omerović, Aldina Omerovića i Maka Čengića, koreografsku numeru Amile Terzimehić uz izvođače Haruna Čehovića i Hanu Zrno, te poetsko-dokumentarni foto back up Srebrenice "Lično“ autorice Aide Redžepagić.

Režiju potpisuje Dino Mustafić prema čijim riječima " ideja ovog multimedijalnog koncerta uz premijernu izvedbu Simfonijske poeme za Srebrenicu "Fatima" jeste u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici gdje želimo postavili kriterije umjetničke izvrsnosti u "kulturi sjećanja" kao važnog promicanja prava na istinu i činjenice. Ovakvim konceptom se otvara mogućnost višeg stupnja modela kulture pamćenja koji će jezikom umjetnosti, fotografije, poezije, pokreta/plesa i muzike stvarati prostor emotivne memorije kao transgeneracijske obaveze da se zlo i učinjeni zločini ne ponove niti jednoj generaciji u budućnosti.“

Koncertu su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka...

 

 

 

 

IMG_20200709_212301.jpg
1 od 24
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.