open-navfaktor-logo
search
Odluka Skupštine KS
Sarajevska Hitna pomoć nosit će ime doktorice Silve Rizvanbegović
Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo, Javna ustanova Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo ubuduće će nositi ime "Prim.dr. Silva Rizvanbegović", po doktorici koja je poginula na današnji dan, prije 30 godina, spašavajući živote ranjenih Sarajlija
17.05.2022. u 19:25
get url
text

Tog 17. maja 1992. godine, doktoricu Rizvanbegović ubili su pripadnici agresorske vojske, oko 22.30 sati, pucajući iz snajpera na vozilo Hitne pomoći u kojem se nalazila, na putu između Kliničkog centra Koševo i Hitne pomoći.

VEZANI TEKST - Hitnu pomoć nazvati po dr. Silvi Rizvanbegović, heroini kojoj su se divile Sarajlije na početku agresije

Doktorica Rizvanbegović bila je uzor ljekarske profesije. I prije pogibije kobne noći je bila ranjena, a uprkos ranama i opasnosti, bila je uvijek među prvima kako bi pomogla svojim sugrađanima.

Ispred zgrade Hitne pomoći postavljena je i spomen-ploča u znak sjećanja na nju, a jedna od ulica u sarajevskom naselju Stup također nosi ime po ovoj junakinji.

Inicijativu da JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć dobije ime po doktorici Rizvanbegović uputila je zastupnica Segmedina Srna Bajramović.

Prilikom izjašnjavanja o Odluci na današnjoj sjednici, zastupnici u Skupštini su odali počast svim stradalim medicinskim radnicima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.