open-navfaktor-logo
search
Građani prijavljuju
Sarajevska inspekcija obišla apoteke i trgovine: Napisane kazne u vrijednosti od 27.951 KM
Od početka sedmice svakodnevno Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo stižu prijave o povećanju cijena zaštitne medicinske opreme, lijekova, hrane, ali i kršenja Odluke o samoizolaciji, što se može prijaviti na 11 telefonskih brojeva policijskih uprava u svim općinama KS.
19.03.2020. u 16:50
get url
text

- S ciljem zaštite potrošačkih interesa inspektori će nastaviti i sa kontrolama cijena osnovnih životnih namirnica i higijenskih potrepština koje, podsjetimo, shodno odluci Vlade FBiH trebaju ostati na istom nivou kakve su bile i 5. marta 2020. godine. Tržišno-turistički inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izvršili su zaključno sa jučerašnjim danom 44 inspekcijska nadzora kod pravnih i fizičkih lica koja vrše prodaju proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena. S obzirom na nepridržavanje propisanih mjera kontrole cijena, što predstavlja prekršaj kažnjiv po odredbama Zakona o kontroli cijena, subjektima nadzora kod kojih je navedeni prekršaj utvrđen,  uključujući i druge prekršaje iz nadležnosti tržišno-turističke inspekcije, izrečeno je ukupno 38 prekršajnih naloga u iznosu od 27.951 KM - kazala je za Faktor Vildana Brdarić, glasnogovornica Kantonalne inspekcije.

Istakla je da Zakon o kontroli cijena predviđa novčanu kaznu za pravna lica u iznosu od 500 KM do 5.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 200 KM do 2.000 KM, te od 500 do 1.500 KM za fizičko lice.

- Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo prate provođenje Naredbe Kantonalnog štaba civilne zaštite na osnovu koje se do 31. marta 2020. godine obustavlja rad prodajnih objekata u trgovačkim centrima u u KS, izuzev prodavnica osnovnih prehrambenih artikala i apoteka - navela je Brdarić.

FOTO: KUIP

Brdarić navodi da, osim ove, kantonalni inspektori od jučer ujutro na terenu provjeravaju poštivanje naredbi Federalnog štaba civilne zaštite, koje se odnose na privremeno obustavljanje rada ugostiteljskih objekata, ali i kozmetičkih i frizerskih salona, te sportskih i kulturnih objekata u KS.

- Jučer u popodnevnim satima u jednom slučaju evidentiran je rad ugostiteljskog objekta, kojem je u trenutku kontrole zapisnički naloženo zatvaranje i izrečena novčana kazna u ukupnom iznosu od 3.500 KM, što će biti praksa i u slučaju svakog evidentiranog prekršaja.

Podsjetimo zbog neprovođenja mjera za sprečavanje zaraznih bolesti privrednim društvima i drugim pravnim licima novčane kazne iznose od 3.000 do 10.000 KM, odgovornim licima pravnih lica od 500 KM do 2.000 KM, a fizčkim licima - obrtnicima od 2.000 KM do 8.000 KM - pojašnjava.

Iz Inspekcije zahvaljuju građanima na podršci, razumijevanju i saradnji koja im je, kako kažu, u ovim danima iznimno važna, ali ujedno pozivaju građane da, u zajedničkom interesu, prijave koje podnose budu precizne s osnovanim razlogom za pokretanje inspekcijskog postupka, kako bi se inspektorima olakšala njihova provjera.

- U uvjetima pojačanih epidemioloških mjera radi suzbijanja širenja koronavirusa (COVID-19), te sprečavanje nastanka štetnih posljedica, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS, poziva sva pravna, fizička lica i građane da donesene mjere uvaže i primjene odmah, prije svega radi zaštite vlastitog zdravlja, kao i zdravlja drugih, te na taj način izbjegnu i represivne mjere. Također ih pozivamo da korospodenciju i kontakt sa Upravom mogu ostvariti putem službenih telefona i interneta, odnosno da izbjegavaju dolaske u službene prostorije na oba lokaliteta - zaključuje Brdarić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.