open-navfaktor-logo
search
Zabranjen širom Evrope
Sarajevska premijera propagandnog filma na Bistriku: Zašto je O kanal ugostio Malagurskog?
Režiser i producent Boris Malagurski, kako je i obećao, održao je sarajevsku premijeru svog propagandnog filma "Republika Srpska: Borba za slobodu", na Bistriku, u redakciji O kanala i Oslobođenja, pohvalio se on na društvenim mrežama.
11.01.2023. u 16:02
get url
text

VEZANI TEKST - Karić odgovorila na poziv Malgurskog: Nećete uspjeti u svojim provokatorskim i zlim namjerama

Ovaj kontroverzni režiser bio je saradnik ruskih medija Russia Today i Sputnik te je radio na televizijskim kućama BN i Happy.

Prikazivanje njegovog filma "Republika Srpska: Borba za slobodu" bilo je planirano u gradovima širom Evrope.

Međutim, spontanim, a kasnije i koordiniranim djelovanjem pojedinaca, udruženja i bosanskohercegovačke i albanske dijaspore uspjela se spriječiti javna projekcija ovog propagandnog dokumentarnog filma. Samo u Kanadi je skoro 35.000 ljudi potpisalo peticiju za zaustavljanje premijere ovog filma u evropskim gradovima zbog iskrivljavanja činjenica o genocidu u Srebrenici.

VEZANI TEKST - Malagurski najavio premijeru svog propagandnog filma o RS-u u Sarajevu, pozvao Karić da prisustvuje

Večeras će film biti prikazan i u Istočnom Sarajevu što je i bio povod za ovaj medij, naveli su, da ugoste Malagurskog čije je gostovanje izazvalo burne reakcije javnosti.

Reagovalo je i Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Majke Srebrenice. Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa za Faktor je prokomentarisala ovaj intervju.

- Zar treba u Federaciji BiH da se prima čovjek, negator genocida, da priča o filmu i kako se nije desio genocid. Baš ovih dana kad nam je puna kapa. Oslobođenjem (dnevnom novinom, op. a.) smo se ponosili za vrijeme rata, a oni ga sada ugoste i s njim razgovaraju.

Gledala sam sinoć intervju. Sram bilo svakog Bošnjaka, Srbina, Hrvata, Roma, kako god se izjašnjavao, koji podržava negatore genocida. Nisam cijelu noć spavala.

Zar nisu dovoljne one duge cijevi da uplaše svakog čovjeka, pa i Srbe koji žive tamo u Sarajevu. Sve majke plaču, bez obzira da li im sinovi napadaju ili se brane. Rat donosi nesreću svakome. Koliko god da plaču majke iz Ukrajine, plaču i ruske majke. I tamo i ovamo ginu ljudi.

Došao iz Kanade, plaćenik, da ovamo snima filmove i kaže "Srbi bili ugroženi, morali napraviti RS da budu spašeni". Ko ih je ugnjetavao?

VEZANI TEKST - Aličković: Uspješni napori za sprečavanje prikazivanja filma Borisa Malagurskog

Ja sam se rodila gdje su mi Srbi bili komšije. Nikad nisam pomislila on je Srbin, ja Bošnjakinja muslimanka, nego on je komšija – zaključila je Subašić.

O razlozima zbog kojih su ugostili Malagurskog i reakcijama javnosti pitali smo šefa superdeska medijske grupacije Oslobođenje Kenana Ćosića koji je i obavio intervju.

- Iznenađen sam brojnim prijetnjama smrću, od kojih su mnoge užasavajuće, a koje smo i ja i cijela medijska grupacija dobili putem društvenih mreža. Razlog je intervju sa režiserom Borisom Malagurskim. Prijetnje su dokumentirane, i dalje više nego vidljive na mrežama i, naravno, prijavljene.

No, vratimo se intervjuu. Film, zbog kojeg sam razgovarao sa režiserom, prvo smo pogledali, jer je to bilo neophodno da bismo uopće razgovarali. Vjerujem da je Bosna i Hercegovina zemlja kojoj najviše nedostaje razgovora, ako hoćete o svim teškim temama.

Malagurski je tokom intervjua u više navrata rekao da poštuje presude suda u Hagu, čak i podatak da je ekipa filma, na njegovo insistiranje, otišla u Potočare i odala počast ubijenim Bošnjacima Srebrenice i okoline u julu 1995. godine.

VEZANI TEKST - Djelovanjem bh. i albanske dijaspore zaustavljena 11. faza genocida u režiji Borisa Malagurskog

U filmu se, također, u kratkom dijelu koji se dotiče perioda agresije na BiH, više nego jasno navodi da je Haški tribunal presudio da su srpske snage počinile genocid u Srebrenici.

Uvjeren sam da Bosni i Hercegovini nedostaje razgovora, a novinari i mediji bi morali biti inicijatori dijaloga. Medijska grupacija Oslobođenje je dokazala da je otvorena za sve sagovornike i teme. U Sarajevu smo, možda treba podsjetiti, bezbroj puta razgovarali o filmovima koji su tematizirali rat, a koji nikada nisu prikazani u Republici Srpskoj niti je iko razgovarao s njihovim autorima, za razliku od Beograda gdje su ih mediji, makar opozicioni, pozivali za sagovornike i prikazivali - kazao je Ćosić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.