open-navfaktor-logo
search
Odluka VSTV-a
Sarajevska tužiteljica kažnjena smanjenjem plaće i pohađanjem dodatne edukacije
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) potvrdilo je odluku Prvostepene disciplinske komisije iz jula ove godine kojom je tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Jasminka Knežević kažnjena smanjenjem plate od 50 posto na period od 12 mjeseci.
19.10.2022. u 15:40
get url
text

Ured disciplinskog tužioca je 28. februara ove godine podnio tužbu protiv tužiteljice Knežević, kojoj se na teret stavljalo da je izdavala naredbe za formiranje predmeta suprotno instrukciji i pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i dodjeljivanju predmeta, da je bez saglasnosti glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo sklopila sporazum o priznanju krivice s pet optuženih i da je neopravdano kasnila u rješavanju pritužbi u vezi s obustavama istraga.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a je, nakon provedenog postupka, proglasila tuženu odgovornom po sve tri tačke disciplinske tužbe, te joj je izrekla disciplinsku mjeru smanjenje plaće za 50 posto na period od 12 mjeseci, uz koju je izrekla i posebnu mjeru pohađanje edukacije iz krivične oblasti u organizaciji Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH u trajanju od najmanje tri seminara, koju mora ostvariti u 2022. godini na teme "Praksa Vrhovnog suda Federacije BiH", "Sporazum o priznanju krivice" i obuku iz etike na temu "Profesionalna etika".

Protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije Knežević je izjavila žalbu s prijedlogom da joj se izrekne disciplinska mjera smanjenja plaće u manjem iznosu i kraćem vremenskom periodu. Tužena je također predložila da se prolongira izvršenje posebne mjere pohađanja edukacije. Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a je djelimično usvojila žalbu tužene, preinačila odluku Prvostepene disciplinske komisije za tužioce, te joj izrekla disciplinsku mjeru smanjenje plaće u iznosu od 30 posto na period od osam mjeseci.

Na ovu odluku Ured je izjavio žalbu Vijeću kao cjelini, koja je prihvaćena, te je potvrđena odluka Prvostepene disciplinske komisije.

Vijeće je, prema anonimiziranoj odluci objavljenoj na stranici Ureda disciplinskog tužioca, smatralo da disciplinska mjera smanjenje plaće za 50 posto na period od 12 mjeseci, uz posebnu mjeru edukacije iz krivične oblasti i etike, predstavlja adekvatnu disciplinsku mjeru primjerenu prirodu i težini počinjenih disciplinskih prekršaja, njihovim posljedicama, okolnostima izvršenja disciplinskog prekršaja i utvrđenom stepenu disciplinske odgovornosti tužene.

- Odlukom će se ostvariti svrha i ciljevi disciplinskog sankcionisanja nosilaca pravosudnih funkcija od strane disciplinskih organa Vijeća - navodi se, između ostalog, u odluci VSTV-a.

Odluka Vijeća je konačna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.