open-navfaktor-logo
search
Godišnjica pokušaja puča
Sarajevska Vijećnica i Stari Most u bojama zastave Turske povodom Dana nacionalnog jedinstva
Sarajevska Vijećnica je večeras osvijetljena bojama zastave Republike Turske u povodu obilježavanja pete godišnjice pokušaja puča terorističke organizacije FETO-a u Turskoj na današnji dan 2016. godine.
15.07.2021. u 22:02
get url
text

U Gazi Husrev-begovoj džamiji, u Sarajevu nakon klanjanja podne-namaza, proučeni su odlomci iz Kur’ana i dova pred duše šehida 15. jula, dana kada su 2016. pučisti terorističke organizacije Fetullahci (FETO) pokušali izvesti državni udar u Turskoj.

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci danas je također nakon podne namaza proučen Jasin-i-šerif i kelime-i tevhid šehidima Republike Turske koji su položili svoje živote na dan pokušaja državnog udara.

Nizom prigodih programa i u Mostaru je obilježen Dan sjećanja na šehide i Dan demokratije i nacionalnog jedinstva Republike Turske.

U Karađoz-begovoj džamiji proučena je dova šehidima stradalim tokom pokušaja državnog udara, potom je otvorena izložba fotografija Anadolu Agency nastalih te večeri na ulicama Istanbula, Ankare i Izmira, a program obilježavanja nastavljen je projekcijom zastave Republike Turske na zidu Starog mosta - najvrijednijeg spomenika kulture u Bosne i Hercegovini, izgrađenog u vrijeme Osmanskog carstva.

Organizatori programa bili su Konzulat u Mostaru, Institut Yunus Emre i Kaymek centar. Obilježavanje će se okončati promocijom loga "15. juli" i slogana "Turska je nepobjediva".

Konzul Republike Turske u Mostaru Yasar Ergun danas je rekao da je podrška Bosanaca i Hercegovaca u vrijeme pokušaja vojnog udara bila itekako ohrabrujuća za prijateljski narod Turske.

U Republici Turskoj i u brojnim državama u svijetu danas se održavaju razni programi u povodu godišnjice pokušaja puča u Turskoj.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjene 2.734 osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.