open-navfaktor-logo
search
Pripreme za sezonu
Sarajevske Toplane ulažu u rekonstrukciju više od dva miliona maraka
Nakon okončanja sezone grijanja 2022/2023. godine i isteka zakonskog roka za pogonsku spremnost postrojenja za proizvodnju i distribuciju toplotne energije 15. maja 2023. godine KJKP Toplane - Sarajevo počele su na redovnom i investicionom održavanju i rekonstrukciji toplifikacionih sistema pripremajući se za sezonu grijanja 2023/2024.
12.07.2023. u 08:08
get url
text
Toplane
Toplane

Izvode se radovi na redovnom održavanju kotlovskih postrojenja, toplotnih podstanica, distributivne mreže sa pripadajućim mjernim mjestima, kao i mjerača utroška toplotne energije. Ovi radovi podrazumijevaju pripremu instalacija u toplifikacionim sistemima, održavanje i zamjenu dotrajalih dijelova, na kojima su u toku prethodne sezone grijanja uočeni tehnički nedostaci, s ciljem ispravnog funkcionisanja, povećanja efikasnosti i poboljšanja u radu mašinske i elektroopreme toplifikacionih sistema, navodi se u saopćenju Toplana. 

U okviru investicionog održavanja završeni su radovi na zamjeni gorionika na dva kotla u kotlovnici K-5 ukupne vrijednosti investicije oko 1,1 milion maraka. Trenutno se obavljaju i radovi na zamjeni cirkulacionog sistema i razdjeljivača toplote, te ugradnji kontrolnih mjerila utroška toplotne energije u sklopu kotlovnice Lenjinova. Inevsticija za ove radove iznosi oko 150.000 maraka. Također u toku su i završne aktivnosti u vezi s projektovanjem i nabavkom opreme za rekonstrukciju kotlovnice Branka Blažek. Radovi na ovoj rekonstrukciji podrazumijevaju zamjenu gorionika na oba kotla, te uvođenje sistema za hidrauličku optimizaciju i automatski rad postrojenja. Vrijednost investicije iznosi jedan milion maraka, a radovi će biti okončani do početka sezone grijanja 2023/2024.

Osnovni cilj je osiguravanje pouzdanog i kvalitetnog zagrijavanja korisnika priključenih na toplifikacione sisteme Toplana,  modernizacija zastarjele opreme, osiguravanje funkcionalnosti u radu termoenergetskih postrojenja, povećenje energetske efikasnosti i optimizacija sistema za proizvodnju toplotne energije, te smanjenje emisija polutanata i zaštita životne sredine.

U skladu sa dinamičkim planom i Uredbom o općim uvjetima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, toplifikacioni sistem Toplana će biti pogonski pripremljen za proizvodnju i isporuku toplotne energije korisnicima do 20. septembra, kako to spomenuta uredba i nalaže, ističe se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.