open-navfaktor-logo
search
Treće obećanje
Sarajevski aerodrom: Kraj radova na dogradnji i modernizaciji Terminala B je planiran do kraja godine
Iako je obećano da će projekat izgradnje i modernizacije Terminala B na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, čija je ideja nastala zbog sve većih gužvi i povećanog prometa, biti gotov do novembra 2020. godine, taj projekat ni danas nije završen.
26.07.2022. u 21:04
get url
text

Rijetko koji infrastrukturni projekat je imao toliko pomjeranja rokova kao projekat dogradnje Terminala B na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu. Naime, ideja za izgradnju Terminala B je nastala još 2017. godine te su radovi započeli početkom novembra 2018. godine. Tada je rečeno da će radovi trajati 24 mjeseca, odnosno da će biti završeni do novembra 2020. godine.

Međutim, 2020. saopćeno je da se rok za završetak radova pomjera za još osam mjeseci. Dakle, radovi na izgradji i modernizaciji Terminala B na Međunarodnom aerodromu nakon drugog odlaganja roka trebali su biti završeni u julu 2021. godine. No ni taj rok se nije ispoštovao.

- Do sada je završeno 95 posto građevinsko-zanatskih radova. Radovi na dogradnji Terminala B odvijali su se usporeno zbog globalnih poremećaja isporuke elektronike na svjetskom tržištu. Otežana je i isporuka materijala potrebnih za završetak radova, a najveći problem imamo sa isporukom elektroničkih komponenti za upravljački segment BHS (Baggage handling system). Navedena situacija je utjecala i na realizaciju već ugovorenih radova, te smo zbog toga ovu sezonu dočekali u postojećem terminalu – obrazložili su iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Modernizacijom Terminala B najavljeno je da će, uz izgradnju putničkih terminala, biti drastično povećan kapacitet putnika na godišnjem nivou.

- Po završetku radova počinje faza modernizacije starog dijela Terminala B. U ovoj fazi je planirana i izgradnja koridora za ukrcavanje putnika i izgradnja novih jezgra za aviomostove te nabavka novih aviomostova, formiranje novih unutrašnjih prostornih kapaciteta s ciljem prilagođavanja novoj organizaciji tokova putnika nakon prostorne integracije dograđenog i starog dijela Terminala B – navode iz Sarajevskog aerodroma.

Izgradnja i modernicazija Terminala B predstavlja historijski projekat Međunarodnog aerodroma u Sarajevu čija je vrijednost 30 miliona KM bez PDV-a i čija će realizacija povećati kapacitet aerodroma 100 posto.

Na završavanje ovog projekta čeka se duže od dvije godine, a iz Međunarodnog aerodroma u Sarajevu ističu da je novi rok za završetak radova 30.12.2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.