open-navfaktor-logo
search
Problem i za bolnice
Sarajevski domovi zdravlja ostaju bez pouzdanih PCR testova, zašto ih Vranić i Hajdarević nisu nabavili?
Sarajevski domovi zdravlja ostaju bez PCR testova, a neće ih biti ni za pacijente koje upućuju na liječenje u bolnicama.
21.04.2022. u 14:01
get url
text

Naime, Javnoj ustanovi Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu od direktora JU Dom zdravlja KS Abela Baltića stigla je obavijest o testiranju PCR testovima.

- Naša ustanova je distribuirala prema punktovima za testiranje posljednje setove za PCR testove i prema dinamici testiranja istih više nećemo imati do kraja sedmice, što znači da ovom vrstom metode testiranja u datom momentu prestajemo dok ne dobijemo nove instrukcije za postupanje – navodi Baltić u dopisu.

U dopisu upućenom KCUS-u i Općoj bolnici naveo je da se obraćao Zavodu zdravstvenog osiguranja KS.

- Želimo vas obavijestiti da smo se obraćali Zavodu zdravstvenog osiguranja KS sa zahtjevom za nabavku setova za PCR testiranje / uzorkovanje (dopis od 9. februara 2022.) i da smo dobili odgovor da trenutna epidemiološka situacija ne zahtijeva nabavku istih (dopis od 14. marta 2022.). Shodno dopisu Zavoda, želimo naglasiti da PCR testiranje u svrhu hospitalizacije prema vašim ustanovama nećemo moći vršiti navedenom analizom, već jedino i isključivo trenutno raspoloživim brzim antigenskim testovima - napisao je Baltić.

Iako brojke pokazuju da je smanjen broj oboljelih od koronavirusa, taj virus nije u potpunosti nestao i još se bilježe slučajevi zaraze kao i slučajevi pacijenata koji su preminuli usljed posljedica zaraze koronavirusom.

Kako Dom zdravlja KS nema testove koji su pouzdani za dijagnostiku i otkrivanje koronavirusa, moguće je da dođe do opasnosti po zdravlje pacijenata, kao i do širenja koronavirusa u bolnicama ukoliko taj pacijent bude hospitaliziran. Također, velika je opasnost po zdravlje pacijenta ukoliko budu izvršeni operativni i drugi zahvati na COVID-19 zaraženom pacijentu, a da u bolnicama zbog neadekvatnog testiranja, nisu znali da je pacijent zaražen. Zbog toga su moguće i komplikacije po zdravlje i kod samih pacijenata koji su na operacijama.

Postavlja se pitanje zašto ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić i direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Samira Hajdarević nisu nabavili PCR testove i da li se na ovaj način pogoduje privatnim ustanovama i poliklinikama koje i dalje rade PCR testiranje, a kako se može vidjeti Vranić ih ovih dana i obilazi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.