open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Sarajevski osnovci u borbi za okoliš: Došli su do poražavajućih informacija
Učenici 7. razreda sarajevske Osnovne škole "Safvet-beg Bašagić" vrijedno rade na izradi projekta "Ja građanin" u sklopu realizacije nastavnog plana i programa iz predmeta Građansko obrazovanje.
24.03.2021. u 15:04
get url
text

Problem koji su uočili jeste nedovoljna briga za okoliš, gdje su identifikovali jako puno nedostataka unutar naše zajednice, što nažalost daje ružnu sliku grada/općina nama samima, ali istu sliku šaljemo i dalje, u svijet.

Informacije do kojih su došli istraživanjem, ali i vlastitim uočavanjem/fotografisanjem, su poražavajuće. Naši parkovi su prepuni otpada, klupe za odmaranje također, korita rijeka, izletišta, planine, ali i gradske sredine, dakle prostori oko javnih ustanova. Zastrašujuća je činjenica da su, nerijetko, ograde oko škola, vrtića i fakulteta zatrpane smećem, konstatovali su osnovci.

Saobraćajnica i okolno grmlje oko bolnice, kako su se uvjerili, više liči na deponiju nego na zelenu površinu, na osnovu napravljenih fotografija se vidi mnoštvo plastičnih boca, maramica, papira, maski i raznovrsnog otpada. Ovakve slike se mogu vidjeti i  u dječijim parkovima, namijenjenim za njihovu igru, koritima rijeka, te našim prelijepim izletištima, što osim što zagađuje naš okoliš, estetski je neugledno, ali i potencijalni izvor zaraze za korisnike ovih površina. Još jedan od nedostataka koji su uočili jeste mali broj kontejnera za selektovanje otpada, ali i neadekvatno i nesavjesno njihovo korištenje, kao i mali broj eko policajaca i sankcionisanja onih koji se ponašaju nedolično prema našoj okolini.

Zaključci do kojih su došli, zajedničkim radom i istraživanjem, jesu da su potrebne oštrije sankcije za prekršioce i njihovo provođenje, kao i instaliranje automata i kontejnera za selekciju otpada. Učenici će u sklopu izrade svog projekta ostvarivati komunikaciju sa nadležnim ustanovama, kao i udruženjima koja se bave zaštitom okoliša. Jedna od planiranih aktivnosti je posjeta JKP Rad, gdje će imati priliku intervjuisati nadležne i razgovarati o ekološkom zbrinjavanju otpada. Realizovat će i radionice u sklopu škole čiji će glavni cilj biti podizanje svijesti o ispravnom selektovanju i recikliranju otpada i zaštiti naše životne sredine. Ovi učenici su i do sada učestvovali u različitim aktivnostima čiji je fokus interesovanja - briga o našoj okolini, na načine da odlaze u planinarske pohode, te pritom prikupljaju otpad i odlažu ga, sade sadnice drveća i učestvuju u različitim ekološkim projektima. I dalje će nastaviti realizovati ovakvu praksu i nastojati motivirati i druge da se uključe i postanu dijelom jedne pozitivne priče.

U okviru svog rada kreirali su i anketu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.