open-navfaktor-logo
search
Istraživanje zlata
Sarajevsko preduzeće tužilo Srednjobosanski kanton, traže više od 300 miliona KM naknade štete
Preduzeće BBM iz Sarajeva tužilo je Srednjobosanski kanton (SBK) za naknadu štete uslijed nemogućnosti realizacije koncesijskog prava na istraživanja zlata na istražnom prostoru u Bakovićima kod Fojnice.
08.03.2024. u 15:32
get url
text

Po riječima kantonalnog pravobranioca Nevzeta Mulića, tužba je teška više od 300 miliona maraka.

- Tužbu je podignula sarajevska firma BBM protiv SBK radi naknade štete, a odnosi se na koncesiju u Bakovićima. Trenutno mogu reći da je parnični postupak u toku i u fazi glavne rasprave, a provode se tri vještačenja. Nalaze vještaka još nismo zaprimili pa se na te okolnosti ja dalje ne mogu očitovati dok se Pravobranilaštvu ne dostave mišljenja vještaka - rekao je Mulić.

Premijer SBK Tahir Lendo kazao je da je Kanton spreman braniti odluke koje su donijeli, ali i najavio mogućnost angažiranja jačeg pravnog tima ukoliko bude potrebe.

- Ovakva tužba mora se shvatiti ozbiljno. Naše pravobranilaštvo s Ministarstvom privrede će s temeljnom dokumentacijom izići pred sud s obrazloženjem odluka. Ukoliko bude potrebe angažirat ćemo i jači pravni tim da branimo odluku koju smo donijeli. Po našem mišljenju, ima tu određenih pritisaka na Vladu, Ministarstvo i na sud - rekao je Lendo.

Još za vrijeme rasprava o ovoj koncesiji na Vladi, premijer je upozoravao da bi se ovakav rasplet mogao dogoditi.

- Upozoravao sam jer kad imate dodijeljenu koncesiju pa lokalna zajednica kasnije promijeni mišljenje pod pritiskom određenih ljudi, to sprečava investitore da vrše istražne radnje na tim područjima. Nekada bude problema i sa strane investitora koji rade nešto što nije dozvoljeno, ali evo sud će presuditi - rekao je Lendo.

Dodao je kako ne očekuje da će ova tužba pokrenuti lavinu sličnih tužbi u slučajevima u kojima su koncesije dodijeljene, a nisu realizirane nakon što je lokalna zajednica promijenila mišljenje.

- Ne očekujem da će se to dogoditi, tu su jasni procesi kroz zakone i sudove - rekao je Lendo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.