open-navfaktor-logo
search
Nastavljeno suđenje
Sarajlić i ostali: Svjedočio Dževad Mahmutović, kakvu ulogu je Asim imao u sprovođenju izbora?
U nastavku suđenja Asimu Sarajliću i ostalim optuženim za davanje dara i drugih oblika koristi danas je svjedočio zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i član Predsjedništva Stranke demokratske akcije Dževad Mahmutović.
09.12.2022. u 15:18
get url
text

Mahmutović, koji je i član izborne komisije SDA, bio je svjedok odbrane.

Na početku ispitivanja, Mahmutović je na pitanja Sarajlićevog branioca Nermina Mulalića odgovarao na pitanja koja se tiču Statuta SDA i unutarstranačkih izbora.

Govorio je o hijerarhiji i strukturi SDA od najnižih do najviših organa stranke. Sarajlićevog branioca posebno je interesovalo da li delegati u kantonalnom odboru snose sankcije ukoliko se ne odazovu na unutarstranačkim izborima, odnosno da li su obavezni glasati, na šta je Mahmutović odgovorio da nisu obavezni, te da ne snose sankcije ukoliko odbiju glasanje. 

Dalje, Mulalić je Mahmutovića pitao kakvu je ulogu u izborima za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo imao Asim Sarajlić, misleći na izbore održane u februaru 2020. godine. Mahmutović je kazao da je Sarajlić kao tadašnji predsjednik KO SDA Sarajevo imao obavezu samo da omogući sprovođenje izbora, što je i učinio, te da nije imao nikakve veze sa izbornim procesom jer Sarajlić nije u izbornoj stranačkoj komisiji.

Nekoliko dana nakon izbora, priča Mahmutović, izbornoj komisiji SDA došlo je i pismo načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića, koji je bio protivkandidat Fikretu Prevljaku za predsjednika KO SDA. Mahmutović kaže da to pismo u izbornoj stranačkoj komisiji nije moglo biti uvaženo kao žalba jer nije bilo napisano u tom formatu.

VEZANI TEKST - Asim Sarajlić i ostali: Vještaci ne mogu stoprocentno utvrditi identitet glasova sa snimka
 

Dalje, Mahmutović kaže da je Tajib Delalić izbornoj komisiji SDA predočio slike dva uslikana glasačka listića, ali da nije htio otkriti odakle je dobio te slike, a prema Mahmutovićevom mišljenju, te slike su mogle biti i smontirane. 

- S obzirom na to da su to samo dva glasačka listića, ona ne bi promijenila ishod izbora - rekao je Mahmutović.

Početkom marta 2020. godine, desetak dana nakon unutarstranačkih izbora za predsjednika KO SDA, održana je sjednica Predsjedništva SDA na kojoj su članovi Predsjedništva obaviješteni o Sarajlićevoj ostavci na svim stranačkim funkcijama.

Mahmutović je otkrio da je na toj sjednici predsjednik SDA Bakir Izetbegović bio vidno "ljut i nervozan", te je naložio da se što prije ispita slučaj koji je tada potresao javnost, poznatiji kao "afera Asim".

Nastavak suđenja zakazan je za 16. decembar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.