open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Sarajlić: Pozivam Tužilaštvo BiH da se fokusira na procesuiranje krivaca za genocid u Srebrenici
Sramotna je činjenica da je u proteklu godinu Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo samo jednu optužnicu protiv odgovornih za genocid u Srebrenici, navodi Asim Sarajlić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.
07.07.2020. u 14:21
get url
text

- Dok preživjeli, porodice žrtava, bošnjački narod i čitav civilizirani svijet u tuzi dočekuju 25. godišnjicu genocida, brojni izvršioci i pomagači još se nalaze na slobodi, bez straha od toga da će biti procesuirani, s obziromna to  da je Tužilaštvo BiH preusmjerilo svoj fokus na druge slučajeve, uglavnom protiv pripadnika ARBiH, s jasnim ciljem izjednačavanja strana u ratu.

Podsjećam da je prema izvještaju Vlade entiteta RS, koji je i neka vrsta institucionalnog priznanja detalja o genocidu, potvrđeno je da je u izvršenju i pomaganju izvršenja i prikrivanju genocida učestvovalo više od 25 hiljada ljudi, najvećim dijelom pripadnika Vojske i policije RS-a, od čega je osuđeno samo 47 osoba, što čini samo 0,18 posto. Pozivam Tužilaštvo BiH da, uzimajući u obzir činjenicu da je svakim danom sve manje svjedoka i zločinaca među živima, pravovremeno stavi puni fokus na procesuiranje krivaca za genocid u Srebrenici jer će u protivnom snositi punu odgovornost što za ubistvo više od osam hiljada ljudi neće biti procesuirano ni stotinu od 25.000 učesnika i saučesnika, čime se nanosi nesamjerljiva šteta pravdi i faktički promoviše politika nekažnjivosti zločina - navodi Sarajlić u inicijativi koju je uputio prema Tužilaštvu BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.