open-navfaktor-logo
search
Potpisan protokol
Sarajlić: Račun deblokiran, zeničkim rudarima danas topli obrok, sutra možda i plaća
Grad Zenica i Zavisno društvo Rudnici mrkog uglja Zenica (ZDRMUZ), potpisali su Protokol o načinu rješavanja međusobnih odnosa između ZDRMUZ i Grada Zenica, potvrdio je Feni pomoćnik direktora Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine Senad Sarajlić.
13.01.2022. u 16:49
get url
text

- Protokol je izraz spremnosti da se sva sporna pitanja riješe na obostrano zadovoljstvo. Najvažnije je da je račun preduzeća sada deblokiran i da će rudari danas dobiti naknadu za topli obrok. Nadamo se da bi im sutra mogla biti isplaćena i plaća. Malo smo zakasnili, ali nadamo se da ćemo uspjeti sve riješiti da im sutra bude isplaćena i plaća - najavio je Sarajlić.

VEZANI TEKST - OO SDA Zenica: Kasumović čas podržava, čas blokira rudare

Protokol je, kako se ističe u obavijesti na službenoj stranici Grada Zenica, potpisan u cilju konsolidacije RMU Zenica te podrške ozdravljenju preduzeća i pomoći rudarima, a njegovim su potpisivanjem, istakao je gradonačelnik Fuad Kasumović, "željeli pomoći rudarima". Kasumović je istakao i kako je upućen "nalog da se poduzmu procedure za deblokadu računa RMU Zenica".

Protokolom se "načelno uređuju odnosi između ZDRMUZ i Grada Zenica vezano za preuzimanje Hotela Rudar, izmirenje dospjelih obaveza RMU Zenica u izvršnom postupku, regulisanja odnosa i obaveza u postupku potpisivanja ugovora o koncesiji, kao i u proceduri definiranja granica rudnih eksplotacionih polja i međusobnih obaveza u procedurama izrade Urbanističkog plana Grada Zenica 2020. - 2036. godine".

Grad Zenica je, podsjetimo, još krajem prošle godine, a zbog duga u iznosu od oko 2,6 miliona KM zbog neplaćenih kamata za dug za naknadu Komunalnog gradskog zemljišta (KGZ), ponovo blokirao račun tog preduzeća. Pomenutu naknadu, za koju je RMUZ isplatio glavnicu duga, Ustavni sud Federacije BiH, još 2018. godine, proglasio je neustavnom.

Zbog blokade ZDRMUZ nije bila u mogućnosti 5. januara svojim radnicima isplatiti naknadu za topli obrok za mjesec novembar prošle godine, a u pitanju je bilo i kašnjenje plaće za mjesec decembar 2021. godine. Zaposlenim u tom preduzeću plaća se isplaćuje do 15. u mjesecu za prethodni mjesec.

Sindikat je za 15. januar zakazao generalni štrajk, ali su zaposleni u pogonu "Stara jama" još krajem prošle sedmice obustavili proizvodnju te stupili u "rudarski neposluh", dok se proces proizvodnje nije prekidao u pogonu "Raspotočje". Potpisom ovog protokola, stekli su se uslovi za odustajanje od generalnog štrajka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.