open-navfaktor-logo
search
Burno u Skupštini KS
Sarajlija govorila o slučaju "Memić": Nakon obraćanja kritikovao je Feraget, glavna tužiteljica izašla iz sale
Glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija, odgovarajući na pitanja zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo Arijane Memić kazala je kako je ovoj pravosudnoj instituciji bio upućen prigovor na neefikasno postupanje u predmetu "Dženan Memić".
07.09.2021. u 21:49
get url
text

- Nekako se imputira da je tužilačka odgovornost sve što se desilo u vezi sa ovim predmetom. U ovom predmetu Tužilaštvo je podiglo optužnicu još 2016. godine kad se desio slučaj. Znači, Tužilaštvo je provelo istragu efikasno i podiglo optužnicu. U predmet su od početka bili uključeni i vršili nadzor federalni tužioci. Što se tiče efikasnosti istrage, ona je tu bila efikasna i rezultirala je podizanjem optužnice – kazala je Sarajlija.

Dodala je kako je tu optužnicu potvrdio Kantonalni sud u Sarajevu.

- Taj sud je tada procijenio da ima dovoljno dokaza za podizanje optužnice. Tužilačka obaveza je bila da podnese to pred sud. Zataškavao bi da nije podigao optužnicu, nego je iznio dokaze pred sud. Sudbina tog predmeta je takva da je Vrhovni sud nakon dvije oslobađajuće presude i u prvom stepenu potvrdio oslobađajuću presudu. Mi ćemo sačekati pismenu presudu Vrhovnog suda FBiH, tek nakon analize te presude možemo utvrditi da li se tu radilo o nekim propustima tužilaca, koji su doprinijeli da taj predmet se tako okonča – istakla je.

Objasnila je da sama oslobađajuća presuda po sebi nije osnov ni za disciplinsku ni za krivičnu odgovornost, "jer da je tako niko ne bi bio tužilac ako bi sam neuspjeh na sudu rezultirao pokretanjem neke njegove odgovornosti".

- Ne bi nam trebala suđenja jer bi sve bilo osuđujuće, sud ne bi imao šta da radi, vaga i ocjenjuje. Tek kad se utvrde razlozi i to analizira, mi možemo vidjeti da li je tu bilo greške, je li ta greška bila namjerna ili nije bila namjerna. Moja obaveza je, i ako na osnovu te analize utvrdim da ima odgovornosti tužilaca, doći ću u poziciju da nekog po službenoj dužnosti prijavim. Koga u konkretnom slučaju prijaviti? Ovdje je optužnicu potpisao tužilac koji je napustio ovo Tužilaštvo i više nije ni na sudu ni na tužilaštvu. On više nije uopće disciplinski odgovoran – naglasila je.

Sarajlija je kazala da, ako ćemo ići dalje i procjenjivati odgovornost drugih, treba vidjeti koje su to radnje poduzeli u konkretnom predmetu i sve to dovesti u vezu sa posljedicom.

- Budite sigurni da ja kao glavni tužilac neću to zanemariti. Svjesna sam značaja tog predmeta i koliko je našem Tužilaštvu naštetilo i stvorilo negativnu percepciju javnosti. Prije svega suosjećam sa porodicom oštećenih. Ja ih, istina, nikada nisam primila, ali to nije izuzetak nego pravilo da sa strankama komuniciram pismeno, a u momentu kada je taj sastanak tražen predmet je već bio u nadležnosti Federalnog tužilaštva. Mi nismo ni bili nadležni niti smo šta mogli uraditi na tom planu - rekla je Sarajlija.

Prema njenim rijelima, Tužilaštvo KS je dobilo zahtjev Tužilaštva BiH koje je tražilo da mu se dostave sve kopije spisa i dokaza vezano za stradanje Dženana Memića, kako bi oni nakon analize tih dokaza utvrdili da li će preuzeti rad na predmetu vezano za stradanje Dženana Memića.

- Mi smo dio te dokumentacije kopirali, dostavili Tužilaštvu BiH. Jedan dio ćemo ubrzo završiti, tako da u ovom momentu mi smo se opredijelili da sačekamo njihov odgovor i očitovanje hoće li oni u konačnici preuzeti taj predmet vezano za samu istragu. Mi u situaciji kada imamo oslobađajuću presudu, ona se sama po sebi samo negativno vrednije tužiocu koji je podigao kod ocjenjivanja kvaliteta njegovog rada. Ostala bi naša obaveza, jer je taj predmet ostao nerasvijetljen, da ponovo otvorimo istragu i nastavimo rad na predmetu. Hoćemo li to u konačnici biti mi ili Tužilaštvo BiH, odluka je sad na Tužilaštvu BiH - rekla je ona.

Dodala je da, ukoliko se Tužilaštvo BiH opredijeli da neće preuzeti gonjenje u ovom predmetu, Tužilaštvo KS će angažovati, otvoriti ponovo predmet i raditi.

- Naravno, ako bude nekih zahtjeva za izuzeće zbog nepovjerenja u našu instituciju, mi ćemo uputiti Federalnom tužilaštvu na odluku takav zahtjev, jer već je puno bilo prigovora u javnosti vezano za taj predmet, tako da nećemo ostati nijemi na prigovore već ćemo reagovati – zaključila je glavna tužiteljica.

Nakon njegog izlaganja, zastupnicima se obratio Ifet Feraget, pravni zastupnik porodice Memić, koji je uputio kritike glavnoj tužiteljici.

- Ovo sve što ste večeras iznijeli je pravno nekorektno i netačno. Na to nematre pravo. Ovo je ipak Skupština KS, glavnog grada, a vi ste glavna tužiteljica najvećeg tužilaštva u državi. Vi ste dezavuirali ovu Skupštinu i davali odgovore koji ne priliče ovom tužilaštvu - kazao je, između ostalog, Feraget.

Sarajlija mu je pokušala odgovoriti, te je u jednom trenutku napustila salu.

Zastupnicima se obratio i Muriz Memić, otac stradalog mladića.

- Ova borba traje od 2016. godine, ali sada sam malo zbunjen grimasama glavne kantonale tužiteljice koje je pravila dok je Ifet pričao. Vidite koju oni silu demonstriraju kada se njima nešto govori, a istina im se govori. Sve što je gospodin Feraget rekao je istina. To su sudovi dokazali, nismo mi izmišljali - istakao, između ostalog, Memić.

Dodao je da "sve što je glavna tužiteljica pričala je vješto ušminkala".

- Njena statistika i njeni podaci su neistina. Više puta sam joj pismeno tražio da me primi. Prvi put kada mi je odgovorila, ja sam u svom dopisu naveo da joj dam dokaze o ubistvu, ona kaže dostavite dokaze o smrti. Ifet mi je rekao da joj odnesem smrtni list. Nije to bilo neznanje, to je bila provokacija. Imamo snage, istrpit ćemo ovo sve. Od vas tražim pomoć, od svih političkih partija da nam date poršku na ovim protestima. Ne zanima me ko je koja stranka, hoću ljudski podršku, kao roditelji da dođete - kazao je Memić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.