open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Sarajlija "prekopavao" privatnu, a ne javnu parcelu u centru grada
Portal Faktor objavio je tekst da je jedan građanin Sarajeva bez dozvole iskopao park da napravi parking i da je inspektor Općine Centar prekinuo radove. Redakciji Faktora javio se vlasnik parcele i izvođač radova kazavši da nije u pitanju javna površina već privatna parcela.
08.02.2022. u 15:57
get url
text

VEZANI TEKST - Sarajevo: Bez dozvole iskopao park da napravi parking, inspektor prekinuo radove

U demantiju koji je uputio Faktoru navodi da na toj lokaciji nije bio nikakav park i da je zemljište u privatno.

- Nije riječ o javnoj površini, nego o zemljištu u privatnom vlasništvu, što je jasno iz zemljišne knjige, a čiji je izvod dat na uvid redakciji.

Na predmetnoj lokaciji nije postojao nikakav park, nego su postojale bespravno postavljene betonske žardinjere u kojima su bili grmovi i tuje. Nijedno staro stablo nije posječeno, nego grmlje i tuje. Na ovoj privatnoj parceli nelegalni korisnici su postavili razne metalne prepreke koje su onemogućavale prolazak pješacima i pristup privatnom posjedu.

Privatna parcela nije "prekopana" sa namjerom bilo kakve izgradnje nego sa ciljem da se uklone nelegalno postavljene žardinjere sa posađenim tujama i nelegalno postavljene metalne prepreke.

Odgovornost za ovakvu sliku sa terena (objavljenu u Faktorovom tekstu) nije na vlasniku zemljišta jer mu je inspektor zabranio uklanjanje ostataka nelegalno postavljenih žardinjera i metalnih prepreka sa privatnog posjeda.

To nikada nije bio park, to je bilo odlagalište otpada i nelegalni parking koji su stanari koristili bespravno i besplatno – navodi se u reagiranju vlasnika parcele čiji identitet je poznat redakciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.