open-navfaktor-logo
search
Pripreme za zimu
Sarajlije najviše kupuju pelet, metar bukovih drva mogao bi biti čak 116 KM
KJKP Toplane Sarajevo zvaničnu sezonu grijanja počinje 15. oktobra.
03.10.2021. u 20:07
get url
text

Stanovnici Kantona Sarajeva koji se griju na drva, ugalj ili pelet u potrazi su za energentima za grijanje jer zima polako počinje kucati na vrata domova. 

Oni koji su to učinili tokom ljeta sigurno će jeftinije proći jer raste cijena energenata, a najviše bukovih drva. 

Zbog velike potražnje posljednjih dana uposlenici Drvosječe imaju pune ruke posla. Kod njih drveni pelet košta 390 KM po toni, metar bukovih iscijepanih drva 104 KM, kameni mrki ugalj 156,80 KM, drveni ugalj 165 KM, drveni eko briket 290 KM. Za sve energente je osigurana besplatna dostava na adresu. 

- Mušterije su nam na prvom mjestu. U ponudi imamo iscijepana bukova drva, bukova drva u čutucima, bukova metarska drva, razne vrste uglja, pelet... Tradicionalno, dobro se prodaju bukova drva, ali ipak je najveća potražnja za peletom. Od kada se pelet pojavio na tržištu, opada potražnja za ugljem i slobodno mogu reći da je to ove godine 80 posto u odnosu na period od prije nekoliko godina. Najviše se kupuju drva i pelet, dok je za ugalj nešto slabija potražnja.

Zbog nedostatka drva cijena će, nažalost, i dalje rasti i uskoro će umjesto 104 koštati 116 KM. Prije su u našoj firmi na kraju radnog vremena bile gomile iscijepanih drva, a sada ništa ne ostane. Kada je pelet u pitanju, njegova cijena je 390 KM i postoji veliki interes. Kod nas se čeka dva dana na isporuku, a kod drugih prodavaca po mjesec – kaže Muhamed Helać, predstavnik prodaje u firmi Drvosječa.

Podsjetimo, bukova drva u ovoj firmi prošle godine su koštala 89 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.