open-navfaktor-logo
search
Opada interes
Sarajlije se opustile, za sedam dana vakicinisano ih samo 685 protiv COVID-19
U Kantonu Sarajevo, prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, do sada je dato 342.977 vakcina protiv COVID-19. Od toga prvu dozu primilo je 153.220 građana od navršenih 18 godina i više, drugu 147.482, a treću 41.375.
25.03.2022. u 21:11
get url
text

Iako Kanton Sarajevo prednjači po broju vakcinisanih, u posljednje vrijeme znatno je opao interes građana za imunizaciju protiv koronavirusa, naročito za prvu dozu, koja se od kraja februara vrši u okviru službi porodične medicine u svih devet domova zdravlja.

Primjera radi, tokom 11. sedmice, od 14. do 20. marta, vakicinisano je 685 građana. Najmanji odziv je za prvu dozu - svega 44 osobe vakcinisale su se tokom prethodne sedmice. Drugu dozu primilo je 238, a treću 403 osobe. 

Da je odziv građana puno manji u odnosu na prethodne mjesece potvrdila je i dr. Aida Pitić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo KS, dodajući kako su se građani posljednjih dana baš opustili te da samo rijetki poštuju mjere, poput nošenja maske u vozilima javnog saobraćaja.

- Povoljnija epidemiološka situacija, lijepo vrijeme, sve to utječe na ponašanje ljudi. No mi i dalje apeliramo na građane da se vakcinišu i poštuju mjere koje su na snazi jer ako pogledamo dnevne izvještaje novooboljelih u nekim zemljama Evrope, oni rastu. Mi smo trenutno u situaciji da nemamo veliki broj novozaraženih, ni onih koji su na bolničkom liječenju, ali bih naglasila da Kanton Sarajevo još ima skoro 40 posto nevakcinisanog stanovništva starijeg od 18 godina. To nije zanemariva brojka i zbog nje ne bismo trebali biti baš tako opušteni. Objašnjenje je sasvim jednostavno i logično - ako kod drugih brojke novozaraženih rastu, sigurno je da će se to u narednom periodu i nama desiti. Uvijek sam isticala - dok se svi ne vakcinišemo i COVID-19 ne postane endemsko oboljenje sa pojedinačnim javljanjem, živjet ćemo u pandemiji. To je tako i to trebamo svi prihvatiti - ističe Pitić.

Na pitanje da li bi novi val pandemije mogao stići na ljeto ili tek na jesen, Pitić odgovara da je sve vrlo moguće ako se uzmu u obzir migracije stanovništva, broj nevakcinisanih i nepridržavanje bilo kakvih epidemioloških mjera.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo evidentirano je 49 novooboljelih, dok je broj trenutno prijavljenih hospitalizacija - 40.

Prosječan dnevni broj slučajeva u proteklih sedam dana je - 61, a izliječenih u protekla 24 sata - 71.

Do sada je na području KS zabilježeno 107.450 evidentiranih slučajeva COVID-19. Izliječeno je 104.576 osoba, a 946 je trenutno aktivnih slučajeva zaraze.

Od posljedica COVID-19 u KS preminulo je 1.928 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.