open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDS-a
Šarović: Dodik i njegova politika najveća prijetnja opstanku i budućnosti RS-a
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je danas da su Milorad Dodik i njegova politika najveća prijetnja za opstanak i budućnost RS-a.
29.12.2021. u 16:19
get url
text

- On (Dodik op.a.) RS poistovjećuje sa sobom, a on nije RS. On može da govori u svoje ime i ne predstavlja cijeli RS i napad na njega nije napad na Republiku i kritika njega nije kritika RS - kazao je Šarović na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu.

U osvrtu na Dodikove opetovane kritike i optužbe na račun SDS-a i njega lično, lider ove stranke je podsjetio da je usljed aktuelne politike vlasti s Dodikom na čelu iz RS-a u ovoj godini otišlo 50.000 ljudi, nezadovoljnih životom u tom bh. entitetu.

- Dodik to pitanje gura pod tepih i ne daje nikakve odgovore. On je navikao da napada, ali mislim da je došlo vrijeme da on mora da daje odgovore i imat će prilike da se brani u narednom periodu - ističe Šarović, ocijenivši kako Dodik, prije svega, brine brigu o vlastitom opstanku i novom mandatu, umjesto brige o RS-u.

Na Dodikove optužbe i spočitavanje u vezi s "devastacijom Dejtona", Šarović je podsjetio da je Dodik upravo na devastaciji tog sporazuma i na "pepelu SDS-a" došao na vlast, te da on nije isti prije 15 godina i danas.

Potcrtao je, istovremeno, kako je "Dodik ekspert za krize i haos, a ne za rješenja koja bi odgovarala RS-u i narodu u RS-u".

- Ta politika krize koju on stalno proizvodi, kao što proizvodi neprijatelje i prizivanje katastrofa mora da prestane - upozorio je Šarović, podsjećajući na period "Dodikovog dodvoravanja Amerikancima i Evropljanima, a danas se šepuri nekim svojim patrotizmom".

U kontekstu najave da će se Jelena Trivić iz PDP-a kandidirati za predsjednicu RS-a, lider SDS-a je kazao kako će tematika popune dviju pozicija, uključujući i kandidaturu za člana Predsjedništva BiH biti u fokusu razgovora dviju stranaka u narednom periodu.

Pohvalio je, istovremeno, politički angažman Jelene Trivić, rekavši da se radi o istaknutom narodnom poslaniku koji doprinosi pravljenju boljeg društva u RS-u i borbi protiv aktuelne vlasti, te da ne sumnja da će to svoje znanje, umijeće, energiju i popularnost iskazati i na Općim izborima u BiH 2022. godine.

Kada se radi o najavama enormnog poskupljenja električne energije u RS-u, Šarović potcrtava da nema nikakvog razloga za to, obrazlažući to izostankom bilo kakvih parametara koji bi opravdali takvo poskupljenje.

Dodao je kako treba dići glas protiv takvih namjera, "jer bi se značajno uvećali troškovi života, a privreda RS-a, koja je konkurentna upravo zbog manjih troškova električne energije, bila bi dovedena u bezizlaznu situaciju, što bi ugrozilo cijeli ekonomski sistem RS-a".

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s Dodikovom idejom o trećem entitetu i njegovom tvrdnjom "da bez tri entiteta nema BiH", Šarović navodi kako Dodik nepotrebno "čačka" tamo gdje ne treba i doliva ulje na vatru, te da nije njegovo da se petlja u tako nešto, poručivši da takve stvari mogu da budu na štetu RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.