open-navfaktor-logo
search
Kazna ih čeka u oktobru
Šarović: Dodik i SNSD političkim igrama nastoje spriječiti smanjenje PDV-a i ukidanje akciza
Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je kazao da će narod Republike Srpske Miloradu Dodiku uvesti sankcije u oktobru na izborima i da je očigledno da Dodik, pored širenja neistina, opstruiše odluke kojima se želi pomoći stanovištvu.
13.03.2022. u 15:19
get url
text

Šarović je poručio da je potpuno očigledno da SNSD čini sve da opstruiše usvajanje smanjenja stope PDV-a na osnovne životne namirnice na pet odsto, kao i to da su im njihovi uski politički interesi važniji od toga kako će stanovništvo preživjeti sve težu ekonomsku situaciju.

On kaže da u Dodikovom iznenadnom prijedlog o stopi od nula posto na ove namirnice nema iskrenosti i da on ide u pravcu sabotaže odluke o smanjenju PDV-a donesene u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

- Prije nekoliko dana SNSD je predložio stopu PDV-a od 10 odsto, a ne nula odsto koju sada pominju. Zašto onda tada u Predstavničkom domu nisu predložili tu stupu - upitao je Šarović.

On kaže da je još jedan očigledan dokaz da SNSD ne želi smanjenje PDV-a, ali ni ukidanje akciza na gorivo, i to što odugovlače sa sazivanjem sjednice Doma naroda.

- SNSD je bio predlagač toga da Dom naroda ne zasjeda odmah poslije Predstavničkog doma i tražili su da dobiju dodatnih 15 dana. Druga dva predstavnika u Kolegiju Doma naroda su bili za to da se odmah nakon sjednice Predstavničkog doma, gdje su donijete odluke o smanjenju akciza i PDV-zakaže sjednica za dan-dva-  precizirao je Šarović.

On kaže da je SNSD zbunjen i satjeran u ćošak i da zato traže dodatno vrijeme i izmišljaju nove prijedloge i da tako samo odmažu stanovništvu kojem je neophodna pomoć.

- Namjera im je da odbiju smanjenje PDV-a, a da se tobož narodu predstave kao neko ko predlaže stopu od nula posto. To je suština ja mislim da će naći svaki način da izvrdaju prijedlog zakona koji je usvojen u čitanju u Predstavničkom domu od strane SDS. Oni gledaju samo svoj politički interes, a narod ih ne interesuje na bilo koji način - navodi Šarović.

On je poručio da će se SNSD ako pokuša oboriti smanjenje PDV-a u Domu naroda provesti kao bos po trnju.

- Moraju, ili da usvoje ovaj prijedlog, ili da ga odbiju, što će za njih biti politički katastrofalno. Mi ih pozivamo da ne opstruišu smanjenje PDV-a. Mi ćemo ih i sada čekati ne samo po pitanju ovih zakona, nećemo im dati mira i gledaćemo da predlažemo ona zakonska rješenja i odluke koje su u interesu javnosti i mislim da će to za njih biti vrlo šokantno - kazao je on.

Šarović je komentarišući Dodikovu izjavu u kojoj je predsjednike SDS-a i PDP-a okarakterisao kao ljude koji njemu prizivaju sankcije, rekao da će prave sankcije za Dodika uslijediti od glasača na izborima u oktobru.

- To što on sada spočitava meni i Branislavu Borenoviću Dodik govori na osnovu vlastitog iskustava jer se on time bavio u prošlosti - naveo je Šarović, naodi se u saopćenju za javnost SDS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.