open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDS-a
Šarović: Dodik krade javne resurse i kupuje glasove, spriječit ćemo ih i fizički
Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović govorio je za o predizbornoj kampani koja se zahuktava u BiH, a koja je posebno napeta među rivalima u Republici Srpskoj. 
09.08.2022. u 18:13
get url
text

Komentarisao je za N1 i nametnute izmjene Izbornog zakona visokog predstavnika Chistiana Schmidta i može li opozicija u RS dočekati izbore jedinstvena.

Šarović je komentarisao tvit Milorada Dodika, predsjednika SNSD, a u kojem je napisao da ni stranke iz kojih dolaze Mladen Borenović (PDP) i Šarović svojim liderima neće dati podršku.

- Ja mislim da vjerovatno Dodik ide na kartu kao i posljednjih godina, kako ne može osvojiti na izborima glasove, onda kupuje ljude i preletače. On trenutno blefira, a to ne znači da možda na nekoga računa. Ja mislim da se on okitio s tim ljudima – Banjac, Stevandić, Čavić i ne znam ko više ne.

I oni su kupljeni. Ja mislim da je takvih sve manje. Rekli smo svima da ako ne dijele s nama tu politiku, svoju karijeru tražite negdje drugo - kaže Šarović i dodaje:

- To je vjerovatno način funkcionisanja vladanja. Nama trebaju najsposobniji i oni koji mogu dati doprinos. Dodiku treba brojka i on nadomještava kupovinom. On upravlja resursima i to koristi, krade javne resurse i to što dijeli novac 100 maraka je jedan vid krađe i to je kupovina glasova.

To će u jednoj mjeri da utječe na ishod, ali je moja procjena i da se inače kupi 10 posto glasova preko javnih preduzeća, ministarskih pozicija. To je mašina za kupovanje glasova. To je sistem kako se kupuje povjerenje jednog djela građana, jer on nema nikakve sankcije za to što radi.

Retorika vladajućih je da je opozicija izdajnička, da nisu patriote i da koaliraju sa Bošnjacima?

- Ja mu kažem, onaj koji krade nije patriota i on je izdajnik koji potkopava javne resurse i to je način kako da pobjegne od realnosti. To će raditi i ovaj put ako ga ne spriječimo. U jednoj značajnoj mjeri hoćemo, ali ne u potpunosti. Spremili smo se bolje i odlučnije i skršit ćemo svaki pokušaj krađe, proganjat ćemo ih, ako treba i fizički ćemo spriječiti krađu - kazao je Šarović za N1.

O nametnutim odlukama visokog predstavnika oko izmjena Izbornog zakona, Šarović kaže da iako ne prihvataju odluke Schmidta, ove izmjene su dobre i mogu spriječiti izborni inžinjering i da bi bilo odlično sa su ga domaći politički lideri izabrali.

- BiH od rata ima protektora i žalosno je što ne ide naprijed. Visoki predstavnik nam ne treba i to je loše za BiH. On neće stati i vidio je da nažalost to uspijeva. Zbog nesposobne vlasti sve više ljudi podržava da nam neko drugi kroji politiku”, kaže Šarović.

Za kraj je kometarisao i saopćenje ambasade Izraela da podržavaju nametnute odluke Schmidta oko izmjene Izbornog zakona koji je izazvao burne reakcije u Sarajevu, i stava je da rješenje moraju tražiti političari iz BiH, a ne da to rješavaju protektori.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.