open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Šarović: Dodikov susret sa Putinom bio radi slikanja, ništa nije donio RS-u
- Posjeta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu nije dala očekivane rezultate RS-u. 
21.09.2022. u 14:38
get url
text

Jasno je da je ovo samo bio pokušaj Dodika da podigne poljuljani rejting, kao kandidat na izborima - kazao je danas Mirko Šarović, predsjednik SDS-a na pres konferenciji u Istočnom Novom Sarajevu.

On navodi da se iz objavljenog transkripta ovog susreta vidi ništa od najavljenog nije bilo, ni elektrana, ni gasovoda niti drugih energetskih projekata

- Vidimo da je to samo Dodikovo predizborno slikanje. Što se Putinovog očekivanja da pobijede patriotske snage tiče, tu ne vidim ništa sporno, jer očigledno da patriote ne mogu da budu oni koji kradu vlastitu zemlju, koji su je zadužili, opljačkali, uništili ekonomiju i izolovali - istakao je Šarović, saopćio je SDS.

Кomentarišući Dodikovu izjavu da je za RS Rusija prijatelj broj jedan, on je istakao da to ne stoji.

Srbija prijatelj broj jedan za RS

- Za RS prijatelj broj jedan je Srbija i zbog podrške i pomoći i svih drugih stvari koje je trebao Dodik da ima na umu - rekao je Šarović.

Šarović kaže da Dodik "omalovažava podršku Srbije našim općinama i gradovima".

- Dodik kaže da mi izvlačimo novac iz Srbije i da ćemo izvlačiti još više?! Na podršku i pomoć od Srbije on treba da gleda sa mnogo većim poštovanjem s obzirom na enormno visoku podršku koju nam daje Srbija i iza koje stoji predsjednik Aleksandar Vučić, pri tome lišavajući se sredstava građana Srbije davajući ih RS-u - naveo je Šarović.

Upitan da prokomentariše to što se EUFOR-ova misija Althea, o kojoj je bilo puno govora prije sastanka Dodika i Putina u transkriptu i ne pominje, Šarović je rekao je po tome očigledno da je ovaj susret trajao veoma kratko.

- Jasno je da je taj razgovor trajao svega nekoliko minuta. Iz svega toga se vidi da je to bio susret više da se slika i da se zabilježi da je bio kod predsjednika Rusije i da se to u javnosti predstavi kao veliki uspjeh - naveo je Šarović.

On smatra da je pitanje misije Althea veoma važno i da to jeste vitalni nacionalni interes i pitanje za Narodnu skupštinu RS-a i za neke druge institucije gdje se donosi odluka kako će glasati član Predsjedništva BiH iz entiteta RS.

- Dodik je prebrzo i prije nekoliko mjeseci vjerovatno nekome obećavajući rekao da će podržati Altheu, a prije toga je sasvim jasno kazao da je on neće podržati. Sve to me asocira da iza svega stoji neko obećanje jer on je inače sklon da mijenja mišljenja i daje obećanja. To je pitanje oko kojeg se pregovara i koje ima više segmenata. Prije svega zahtijeva pregovore unutar Predsjedništva BiH, a tek onda na drugim adresama. Znači o tom pitanju ne treba prvo da se razgovara ni sa Briselom ni Londonom ni Moskvom, nego unutar BiH - smatra Šarović.

Susret sa Milanovićem neoprostiva greška

Prvo je potrebno, kaže on, da vidimo "da li je u našem interesu produženje mandata ove misije".

On je istakao da je Dodikov susret sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, na dan kada je Milanović u Jajcu obilježavao progon i etničko čišćenje Srba neoprostiva greška.

VEZANI TEKST - Dodik: Osigurali smo da BiH igra s Rusijom, pobjeđujem na izborima; Putin: Neka jačaju patriotske snage u RS-u

- Da ga ugosti na dan proslave akcije Maestral u kojoj je toliko Srba ubijeno i protjerano sa svojih ognjišta je neoprostivo. Time je ogoljena uloga Dodika i biranja njegovih strateških partnera - napomenuo je Šarović.

Ističe da je Dodik, kada je bilo vrijeme za to, sa Milanovićem trebao da priča o ključnim problemima koje imamo sa Hrvatskom, a prije svega kada je u pitanju izgradnja odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

- Ako je za Dodika Pelješki most bio vitalni nacionalni interes Srba, onda je zauzvrat trebao tražiti da se odlagalište nuklearnog otpada ne gradi na granici sa nama, ili razgovarati o mostu u Bosanskoj Gradišci i njegovom spajanju sa autoputem koji prolazi kroz Hrvatsku - poručio je Šarović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.